Η ιταλική καραμπόλα μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη

Oikonomicus_11.3.13_b
Διαβάστε επίσης

Η πολιτική εκκρεμότητα στην Ιταλία που υπογραμμίστηκε την Παρασκευή από τον οίκο Fitch με την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης  πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “BBB+” από “A-”, αφορά άμεσα την Ελλάδα που εμφανίζει μεταρρυθμιστική κόπωση (reform fatigue), ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις για την «διάσωση» της Κύπρου.

Οι αναλυτές της J.P.Morgan Asset Management με τελευταία έκθεσή τους προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβραδύνει άλλο τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διότι θα τιμωρηθεί αυστηρά από τις αγορές την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός. Η κυβέρνηση μοιάζει να επαναπαύεται στην άτυπη περίοδο χάριτος μέχρι τον Ιούνιο που έχει πάρει από τους πιστωτές προκειμένου να χειριστεί πολιτικά τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού.

Για την ευρωζώνη υπάρχει και η μεγάλη εκκρεμότητα της Κύπρου, όπου απαιτούνται 10 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες και επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ για το δημόσιο.

Η υποβάθμιση της Ιταλίας οφείλεται στην αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και η έλλειψη στήριξης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θεωρούνται αναγκαίες για την αποφυγή αποτελούν βαθιάς ύφεσης. Η Fitch αναμένει συρρίκνωση 1,8% του ιταλικού ΑΕΠ το 2013. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 130% του ΑΕΠ.

Αν και η κατάσταση στην Ιταλία στηρίζει το χρέος με μια ισχυρή εσωτερική αγορά ιταλικών ομολόγων και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κρατηθεί στο 2,5%, η πολιτική αβεβαιότητα και η δυστοκία στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αναταραχής στις αγορές. Μια ιταλική καραμπόλα μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη, φοβούνται πολλοί αναλυτές…

Παλαιότερα άρθρα:

9 απαντήσεις στο “Η ιταλική καραμπόλα μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη”

  1. I discovered your blog site web site on bing and appearance a few of your early posts. Keep on the good operate. I merely extra encourage RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading much more from you finding out at a later time!…

  2. After looking into a number of the blog posts on your website, I truly appreciate your technique of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website too and tell me how you feel.

Σχολιάστε