Η Νότια Καρολίνα αφαιρεί την αμφιλεγόμενη σημαία της Συνομοσπονδίας

sinomospondia-simaia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η σημαία της Συνομοσπονδίας, σύμβολο του ρατσισμού για πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Νότιας κληρονομιάς για άλλους, έχει οριστεί να αφαιρεθεί από το Καπιτώλιο της Νότιας Καρολίνας την Πέμπτη, αφότου οι νομοθέτες σφράγισαν τη μοίρα της κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αργά χθες το βράδυ.

Το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση της σημαίας, η οποία χρονολογείται από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1861-1865, τη μεταφέρει σε στρατιωτικό μουσείο στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το συντομότερο μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε μια τρίτη και τελική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αμέσως μετά τη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις διάρκειας δεκατριών ωρών, με ψήφους 94-20, κατά την πιο φορτισμένη συζήτηση από μια ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων.

Η απόφαση έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία και τώρα πηγαίνει στην Κυβερνήτη Nikki Haley, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υπογράψει τον νόμο.

Η Haley δημοσίευσε μια δήλωση στην επίσημη σελίδα της στο Facebook νωρίς την Πέμπτη λέγοντας: «είναι μια καινούργια μέρα για τη Νότια Καρολίνα, μια μέρα που όλοι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, μια μέρα που μας φέρνει πραγματικά κοντά, καθώς συνεχίζουμε να πορευόμαστε, σαν ένας λαός και ένα κράτος».

Η τελική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου εννέα μαύροι πιστοί δέχτηκαν πυρά κατά τη διάρκεια τελετής σε μια εκκλησία στο Τσάρλεστον.

Η μάχη για τη σημαία ανατροφοδοτήθηκε από φωτογραφίες του κατηγορουμένου δράστη, Dylann Roof, 21 ετών, που τον δείχνουν να ποζάρει με την ομόσπονδη σημαία σε ένα δικτυακό τόπο φέροντας ταυτόχρονα ένα ρατσιστικό μανιφέστο.

Η σφαγή προκάλεσε εκτεταμένες αποκηρύξεις της σημαίας από πολιτικούς του νότου των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Haley, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο φάνηκε να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς η συζήτηση εξελισσόταν αργά το βράδυ της Τετάρτης με τους Δημοκρατικούς να προτείνουν 60 τροπολογίες επιδιώκοντας να απαλύνουν τις επιπτώσεις από την υποστολή της σημαίας.

Διάφορες εναλλακτικές προτάθηκαν πριν από την τελική απόφαση, από ένα δημοψήφισμα για την υιοθέτηση μιας διαφορετικής σημαίας του Εμφυλίου Πολέμου έως την έπαρση της σημερινής σημαίας μόνο μία φορά το χρόνο κατά την λεγόμενη Memorial Day της Συνομοσπονδίας.

Πηγές

CNN

Reuters

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε