Η υποχρέωση του ηγέτη και το διακύβευμα για τον Σαμαρά

Ksena-kai-ntopia-sumpheronta-methodeuoun-ten-ptose-Samara
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Χ.Κ.Λαζαρόπουλος

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης και των επαφών του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ κινήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής μετριότητας και του λαϊκισμού.

Όταν ο Μανώλης Ρασούλης μιλούσε για την επέλαση της γυφτιάς, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο λαϊκισμός και ο πολιτικός ευτελισμός θα κυριαρχούσε στον πολιτικό και κοινοβουλευτικό βίο, όχι μόνο από τις δυνάμεις αντιπολιτεύσεως, όσο και από ορισμένους που αναλώνονται μεταξύ τηλεπαραθύρων και λαϊκών αγορών, υποτίθεται για να υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τις δυνάμεις που επιχειρούν να επαναλάβουν το πανηγύρι του 2009, όταν υπόσχονταν «λεφτά υπάρχουν» ενώ ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε με δύο Μνημόνια, την υπαγωγή στο ΔΝΤ και την εκχώρηση δικαιωμάτων εξουσίας στους υπαλληλίσκους της τρόικας.

Έως ότου μας απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξης Τσίπρας πού θα βρει τα λεφτά για τα πράσινα άλογα που υπόσχεται, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν θέλουμε υπέρβαση της κρίσης ας αφήσουμε τις συζητήσεις για το αν η Καγκελάριος Μέρκελ χτύπησε την πλάτη του κ. Σαμαρά ή αν ο κ. Τσίπρας κάνει εντατικά μαθήματα αγγλικών για να λέει λιγότερες αρλούμπες «εις την αλλοδαπήν».

Να σταματήσει ο κατήφορος

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, ο λαός δεν πρέπει να ναρκώνεται από τον πολιτικό λόγο που εκφέρουν οι πολιτικές μετριότητες που παρελαύνουν από τα κανάλια. Η νέα γενιά δεν μπορεί να εκπορνεύει τις ελπίδες της μεταναστευόντας αμαχητί στο εξωτερικό.

Η συνεχιζόμενη πολιτική αφασία αποδυναμώνει την πυγμή του πολιτικού δυναμικού και ενισχύει την επιρροή που έχουν οι κάστες των ολιγαρχών, διαπλεκόμενων και νταβατζήδων που φιλοδοξούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να την κατευθύνουν στους «εκλεκτούς» οι οποίοι θα συντηρήσουν την απουσία οράματος και ελπίδας από το λαό.

Οι εορτασμοί για τη συπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουν στίγμα ανάλογο με αυτό που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του 1974 για την εθνική, ηθική, οικονομική, θεσμική και αναπτυξιακή ανάταξη της Ελλάδας.

Η πατρίδα απαιτεί πρόγραμμα, απαιτεί προτάσεις, απαιτεί εξύψωση του εθνικού κεφαλαίου της, δηλαδή της κοινωνίας. Υποχρέωση της ηγεσίας μιας πανδημοκρατικής παράταξης, όπως φιλοδόξησε να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει την ηθική υποχρέωση να μιλήσει σε όλους. Χωρίς αποκλεισμούς ο αγρότης, ο εργάτης, ο άνεργος, ο φοιτητής, ο στρατιώτης, ο ανασφάλιστος και ο συνταξιούχος πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στην αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Η απάντηση στην κρίση

Αν δεν θέλουμε και δεν επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες, πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το περίγραμμα του οποίου θα σκιαγραφήσει ο Πρωθυπουργός ως ο θεσμικά υπεύθυνος και αρμόδιος, να οδηγήσει τη χωρα σε ασφαλή νερά πέρα από τους οφάλους της κρίσης, τις συπληγάδες των μνημονίων, τις σειρήνες των λαϊκιστών με τις ροζ και φαιοπράσινες αποχρώσεις και τη μαυρίλα που ενισχύεται στα δεξία και τα ανατολικά.

Δεν θα υποδείξουμε εμείς σε κανέναν πολιτικό ταγό ποιο όραμα θα πρέπει να θέσει ώς αντικειμενικό σκοπό για την εθνική ενότητα και συσπείρωση. Αυτή είναι η υποχρέωση ενός ηγέτη που θα ενώσει τους Έλληνες και κυρίως θα τους πεισμώσει. Αφορμή ας είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με συγκεκριμένους άξονες ανάπτυξης που θα ανοίξουν νέες θέσες εργασίας αρχικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

Οι κουταμάρες περί τουρισμού και άλλων τινών υπηρεσιών εξυπηρετούν όσους θέλουν τον Νεοέλληνα σερβιτόρο της Ε.Ε. Αντιθέτως με δουλειά, σχέδιο και αποκλειστικό στόχο την αυτάρκεια της χώρας θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα.

Μαζί με αυτά υποχρέωση ενός προσώπου που έχει την τιμή να είναι πρώτος τη τάξει είναι να συνδυάσει το παραγωγικό αυτό μοντέλο με ριζοσπαστικές τομές και μέτρα τα οποία θα ληφθούν πρώτα στους ευαίσθητους τομείς της Εθνικής Παιδείας και του Πολιτισμού.

Παλαιότερα άρθρα:

12 απαντήσεις στο “Η υποχρέωση του ηγέτη και το διακύβευμα για τον Σαμαρά”

 1. Πολύ καλό το άρθρο σας Κύριε Λαζαρόπουλε , δεμένο πολιτικά και ρεαλιστικά . Με τα περί Τουρισμού που γράφετε , κινδυνεύετε να χαρακτηρισθείτε ανθέλληνας !
  Ο Τουρισμός , κύριε Λαζαρόπουλε , είναι (ήταν και θα είναι) η βαρειά μας
  βιομηχανία . Μήπως είσαστε από αυτούς , τους λίγους ευτυχώς,που πιστεύουν ότι ο Τουρισμός δεν είναι ούτε βιομηχανία και – φυσικά ούτε βαρειά βιομηχανία ; Έ ;;
  Γιά προσέξτε γιατί θα σας θυμώσουμε . Δεν βλέπετε τηλεόραση ; Δεν βλέπετε
  τις δεκάδες εκπομπές μαγειρικής με τις οποίες έχουμε κατακλύσει τα κανάλια ;
  Πάτε να μας χαλάσετε την δουλειά ….

 2. Σας ευχαριστώ κ. Βάρδα για το σχόλιο.
  Όσον αφορά στον τουρισμό, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι αν στη χώρα μας γινόταν με όρους και συγκροτημένο πρόγραμμα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.
  Ωστόσο, με συνθήκες που καλλιεργήθηκαν στη δεκαετία του ΄80 -που επιτρέπουν την αρπαχτή και την κοροϊδία του ψωροτουρίστα που έρχεται να φάει ένα σουβλάκι και να μείνει σε ένα room to let της κακιάς ώρας- δεν μπορεί να μιλήσει για ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας.
  Για μένα, η απάντηση στην κρίση ακούει στη λέξη “δουλειά”. Με κόπο και κάματο θα σταθεί η εθνική οικονομία στα πόδια της. Το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να ξαναφέρει τους αγρότες στα χωράφια και μπουν όροι ποιοτικής παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς, logistics και εξαγωγής. Παράλληλα η ναυτιλία, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να εξασφαλίσουν νέες ξένες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας.

 3. Για τις ΕΟΖ και τα αρνητικά επιτόκια και άλλους “συγκεκριμένους άξονες ανάπτυξης” με τα οποία θέλει να κάνει ανάπτυξη ο Σαμαράς δεν έγραψες… Τεχνολογία ποιος θα τους μάθει; όσους ξέρουν πατέντες για βιομηχανική παραγωγή, σωστή διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και πραγματική ανάπτυξη τους έχουν διώξει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Αν επιμένουν όμως ότι ο τουρισμός είναι ένας από αυτούς τους άξονες ανάπτυξης προτείνω την ίδρυση σχολών ΑΕΙ σερβιτόρων και μπάρμαν για να πάμε μπροστά γιατί ακόμα και εκεί είμαστε πίσω..

 4. I just want to tell you that I’m very new to weblog and definitely savored this web-site. Likely I’m going to bookmark your website . You surely come with fantastic writings. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

 5. Thanks for your write-up. What I want to point out is that while looking for a good internet electronics shop, look for a website with comprehensive information on critical indicators such as the personal privacy statement, security details, any payment procedures, and other terms in addition to policies. Constantly take time to look into the help along with FAQ areas to get a far better idea of how a shop functions, what they are capable of doing for you, and just how you can make use of the features.

 6. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

Σχολιάστε