Η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους στην Κίνα και οι φόβοι πανδημίας

gourounia
Διαβάστε επίσης

Ένας θανατηφόρος παθογόνος ιός, χωρίς για την ώρα γνωστή θεραπεία, εξαπλώνεται στην Κίνα. Η αφρικανική πανώλη υποχρεώνει τις αρχές της χώρας να διατάξουν τη θανάτωση 130 εκατομμυρίων χοίρων, το 1/3 τους πληθυσμού τους στη χώρα και το πρόβλημα θυμίζει την πανδημία SARS που ξεκίνησε το 2002 από τη Νότια Κίνα για να απειλήσει την παγκόσμια υγεία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί σε μια Κίνα μετά την κρίση του SARS. Το καθεστώς διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως είχε προετοιμαστεί για την άμεση αντιμετώπιση μιας παρόμοιας κατάστασης.

Ευτυχώς για την ώρα, η αφρικανική πανώλη που έπληξε τους χοίρους δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πόσο πιθανό είναι η συστηματικά απροετοίμαστη Κίνα να αναφέρει ενδεχόμενη επόμενη επιδημία που αυτή τη φορά θα σκοτώνει ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συγκάλυψης κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης σε πληθυσμούς χοίρων, ενώ παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην παρουσιάζεται το θέμα, προωθώντας το αφήγημα πως η επιδημία είναι υπό έλεγχο – ενώ δεν είναι.

Με την πρώτη ματιά, η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μοιάζει να έχει και πολλά κοινά με την πανδημία του SARS. Όμως, από πλευράς αξιωματούχων στην Κίνα, αποτελεί μια σοβαρή απειλή στην κοινωνική σταθερότητα. Στην Κίνα, όπου το χοιρινό αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές -εξαιτίας της έλλειψης- μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στον πληθωρισμό.

Η ασθένεια των χοίρων δεν είναι μεταδοτική. Τι θα συμβεί όμως την επόμενη φορά, αν μια χώρα με αχανή βιομηχανία και σε γεωγραφική θέση-κλειδί, πέρασμα αποδημητικών πουλιών και με αδύναμες δομές υγείας, όπως η Κίνα, κληθεί να αντιμετωπίσει μια επιδημία που απειλεί ανθρώπινες ζωές;

Κάπως έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα είναι ο βασικός υποψήφιος για να αποτελέσει την αφετηρία της επόμενης πανδημίας που θα στοιχίσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ιός του αναπνευστικού SARS χτύπησε την Ασία το 2003 και έκανε δημοφιλή τη χειρουργική μάσκα. Κατάφερε να εξαπλωθεί σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, πριν τεθεί υπό περιορισμό. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS, ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774.

Παλαιότερα άρθρα:

9 απαντήσεις στο “Η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους στην Κίνα και οι φόβοι πανδημίας”

  1. I just want to say I’m newbie to blogging and site-building and seriously loved this page. Most likely I’m want to bookmark your website . You absolutely come with very good writings. With thanks for sharing with us your blog site.

  2. Thanks for your strategies. One thing really noticed is the fact banks and financial institutions really know the spending behavior of consumers and as well understand that many people max out there their own credit cards around the holiday seasons. They sensibly take advantage of this fact and start flooding ones inbox and snail-mail box having hundreds of no interest APR credit card offers right after the holiday season comes to an end. Knowing that when you are like 98 of all American open public, you’ll hop at the one opportunity to consolidate card debt and shift balances towards 0 APR credit cards.

Σχολιάστε