Η στροφή του Τσίπρα στον ρεαλισμό

syn-768x482
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Είναι αναγκαία μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώ­σεις, τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα φανούν μήνες ή και χρόνια αργότερα.

 

Διαπιστώσαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας που πέ­ρασε το κατώφλι του Λ. Οίκου, δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας του παρελθόντος. Ούτε καν του πολύ πρόσφατου, που… ξόρκιζε το ΔΝΤ περίπου ως τον «δαίμονα» που κατατρέχει την Ελλάδα και προτι­μούσε να στρέφει την προσοχή και το ενδιαφέρον του προς ανατολάς και όχι προς δυσμάς. Υπό αυ­τή την έννοια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτή τη φορά μία νέα μεγάλη στροφή, μετά τη στροφή που έκανε στην οικονομία, γεγονός που κατά την άποψή μας δικαιώνει απόλυτα την στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί με τα κόμματα που την ακολούθησαν και ιδι­αίτερα δε, τη Νέα Δημοκρατία. Και η στρατηγική αυτή υπηρετούσε πάντα το εξής δόγμα: «Η Ελλά­δα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα του δυτικού κόσμου, που όμως μπορεί να έχει φιλικές σχέσεις και συ­ναλλαγές με κάθε χώρα και κάθε λαό».

Σε μάλλον ανύποπτο χρόνο, στο παρελθόν, εί­χαμε τονίσει πως ένας από τους τομείς στους οποί­ους η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα έχει υπηρετήσει μέχρι τώρα τα «εθνικά δόγματα» είναι στην εξω­τερική πολιτική. Παρά τις όποιες κρίσεις και επι­κρίσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, ο Ν. Κοτζιάς ίσως έχει αποδειχθεί… «λίρα εκατό» σε μία κυβέρνηση στην οποία οι περισσότεροι… «γι’ αλ­λού κίνησαν και αλλού πήγαν ή πάνε». Το απέ­δειξε, σεβόμενος και προωθώντας ακόμα περισ­σότερο τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σαμαρά με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, ενισχύον­τας σχέσεις και δεσμούς με Ρωσία και Κίνα, αλλά και υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον στο Κυ­πριακό, για το οποίο μάλιστα πολλοί προδίκαζαν πολύ αρνητικές εξελίξεις.

Τώρα, ήρθε η ώρα ο ίδιος ο Α. Τσίπρας να δει κα­τάματα την αλήθεια των ελληνικών συμφερόντων στην διατήρηση καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ και εκμεταλλευόμενος την αστάθεια στην Τουρκία, να προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις αυτές, προς όφελος του ιδίου, αλλά και της χώρας.

Φυσικά , τίποτα από τα προαναφερόμενα δεν θα ισχύσει εφόσον η επίσκεψη δεν αποφέρει και συγ­κεκριμένα, απτά αποτελέσματα. Η Ελλάδα παρα­μένει στριμωγμένη στα σκοινιά της οικονομικής κηδεμονίας σε μια εποχή που οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις διέρχονται κρίση. Πώς και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το… «ιππικό» λοι­πόν; Θα υπάρξει συνέχεια ή θα μείνουμε μόνο στις… φωτογραφίες; Θα δείξει…

*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ανεξάρτητος βουλευτής.

 

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε