To Ίδρυμα Κ. Adenauer παρουσιάζει τις δράσεις του στο Rizopoulos Post

idrima_adenauer
Διαβάστε επίσης

Το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) είναι ένα γερμανικό πολιτικό ίδρυμα, το οποίο μέσω των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη της διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Στα μέσα Μαΐου 2012 το ίδρυμα επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα εξωτερικό γραφείο, το KAS Αθηνών. Σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά, όσο και εσωπολιτικά για την χώρα μας, η Susanna Vogt, Διευθύντρια της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, μιλά στο Rizopoulos Post για τις δραστηριότητες και δράσεις του KAS Αθηνών.

Susanna Vogt

1. Το γραφείο του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα σε μια δύσκολη οικονομικά και εσωπολιτικά συγκυρία για την Ελλάδα, θέτει ως στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και μεταξύ των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. Πώς και με ποιες δραστηριότητες επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί;

To Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα το 2012. Από τότε, το KAS έχει καθιερωθεί ως φορέας πολιτικού διαλόγου, με πολλές δραστηριότητες σε ποικίλους τομείς. Πολλές από τις δραστηριότητές μας έχουν συνεχή πορεία κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών, το ελληνογερμανικό έργο για δημοσιογράφους dialoggers, το Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης για τις παγκόσμιες προκλήσεις (Thessaloniki International Symposium in World Affairs) και το ελληνογερμανικό εργαστήρι (Τhe Greek-German Workshop). Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, καθώς και την αμοιβαία ενημέρωση και κατανόηση, ενώ, παράλληλα τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά.

2. Μια από τις πιο επιτυχημένες δραστηριότητες του Ιδρύματος Κonrad Adenauer είναι η Πολιτική Ακαδημία. Ποιοι οι στόχοι, σε ποιους απευθύνεται η Ακαδημία και τί έχουν να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;

Η Πολιτική Ακαδημία συνεισφέρει στην ανάλυση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων νέων, κάτω των 35 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική. Η Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Konrad Adenauer προσκαλεί συχνά εξέχοντες πολιτικούς και αναλυτές, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους νέους. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση που ανοίγεται στο πλαίσιο της Ακαδημίας, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους προσκεκλημένους.

kas_85609-1609-36-30_90

3. Μετά τις Πολιτικές Ακαδημίες στο Λουτράκι, τις Σέρρες και τα Χανιά σειρά έχει η Κύπρος. Πώς αποφασίσατε το “άνοιγμα” προς την Κύπρο και ποια η ανταπόκριση μέχρι στιγμής;

Το KAS ξεκίνησε την Πολιτική Ακαδημία στην Κύπρο, όπως πιστεύουμε, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη στιγμή – όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη – για να συζητήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους νέους Κύπριους που ενδιαφέρονται για την πολιτική με πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Οι πολιτικοί θεσμοί, καθώς και το κομματικό και πολιτικό σύστημα, αμφισβητούνται σε όλη την Ευρώπη – οι ανάγκες αυτές ωθούν τους δημοκράτες να υπερασπιστούν και να αναπτύξουν περαιτέρω τους θεσμούς.

4. Το KAS υποστηρίζει επίσης το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ποιοι οι στόχοι και ποια η ανταπόκριση μέχρι στιγμής, λόγω της “εικόνας της Γερμανίας” αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Το Οικονομικό Forum των Δελφών είναι μια ελληνική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει φορείς λήψης αποφάσεων και διαμορφωτές γνώμης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα – σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το KAS προσχώρησε σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία με σκοπό να υποστηρίξει το Forum, προσκαλώντας επιστήμονες και ειδικούς από το εξωτερικό, προκειμένου να δώσει έναν διεθνή χαρακτήρα στο διάλογο που πραγματοποιείται. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει μόνο θετικά σχόλια για τους γερμανούς και ευρωπαίους ομιλητές που έχουμε προσκαλέσει και την γενικότερη συμβολή μας.

5. Το φετινό ελληνο-γερμανικό δημοσιογραφικό έργο dialoggers είχε κι αυτό εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους συμμετέχοντες;

Το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό έργο είναι πολύ σημαντικό για το KAS, ήδη από το 2012. Η συνεργασία μεταξύ ελλήνων και γερμανών νέων δημοσιογράφων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά εποικοδομητική: μπορείτε να δείτε και να μάθετε παραπάνω στο dialoggers.eu,όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργαστηρίων. Η εργασία από κοινού σε ευρωπαϊκά θέματα υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τη μεικτή αυτή δημοσιογραφική ομάδα που συμμετείχε στα διάφορα εργαστήρια του έργου.

6. Υπάρχουν περαιτέρω ιδέες και πρωτοβουλίες για νέες δράσεις ή νέα ερευνητική δραστηριότητα;

Το KAS θα συνεχίσει τα επιτυχημένα έργα του και στο μέλλον και θα αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες, καθώς ολοένα και εμφανίζονται νέες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, θα παραμείνει στο επίκεντρο της αποστολής μας.

Παλαιότερα άρθρα:

10 απαντήσεις στο “To Ίδρυμα Κ. Adenauer παρουσιάζει τις δράσεις του στο Rizopoulos Post”

  1. I just want to mention I’m new to blogging and honestly savored your web page. Very likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely come with terrific posts. Appreciate it for revealing your web page.

  2. Considerably, the article is in reality the greatest on that noteworthy topic. I agree with your conclusions and can eagerly look forward to your next updates. Saying thanks will not simply just be enough, for the excellent clarity in your writing. I definitely will promptly grab your rss feed to stay privy of any updates. Pleasant work and also much success in your business dealings!

  3. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this subject, it may not be a taboo subject but generally people don’t discuss such issues. To the next! Cheers!

Σχολιάστε