«Καμπανάκι» για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β από ακρωτηριασμό 5χρονης στο Καματερό

15-744x415
Διαβάστε επίσης

Έντονες ανησυχίες εγείρει το δυσάρεστο περιστατικό με το 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό, το οποίο θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, με μερικό ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του, αφότου νόσησε από μηνιγγίτιδα τύπου Β, που προκάλεσε εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων του παιδιού.

Οι παιδίατροι χτυπούν «καμπανάκι» και ζητούν την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα, την ώρα που στις ευρωπαϊκες χώρες το εμβόλιο περιλαμβάνεται σε αντίστοιχα προγράμματα και καλύπτεται από τα Ταμεία.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα, με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου β, που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες, καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.

Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού, που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο. Πιο αναλυτικά, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, καθώς διαγνώστηκε με σηψαιμία.

Το παιδί εισήχθη σε ιδιωτική κλινική την περασμένη Κυριακή, ωστόσο μέσα στις επόμενες ώρες εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σημαιψία και έπρεπε να γίνει μερικός ακρωτηριασμός κάτω άκρου.

Το γεγονός καταδεικνύει αφενός πόσο σοβαρή είναι η νόσος και αφετέρου πόσο αναγκαία είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Μάλιστα, με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει πως παρότι τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2015).

Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.

«Η παιδιατρική κοινότητα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο της ευθύνης που επιβαρύνει έναν παιδίατρο όταν αρρωστήσει ένα παιδί από νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ, κ. Κώστας Νταλούκας.

Προσθέτει, δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.

Παλαιότερα άρθρα:

3 απαντήσεις στο “«Καμπανάκι» για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β από ακρωτηριασμό 5χρονης στο Καματερό”

  1. 472313 937062I cannot thank you fully for the blogposts on your web page. I know you placed lots of time and effort into all of them and hope you know how considerably I appreciate it. I hope I will do precisely exactly the same for another individual at some point. Palm Beach Condos 98529

  2. 635595 281997Outstanding read, I just passed this onto a friend who was performing some research on that. And he actually bought me lunch since I located it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 176317

Σχολιάστε