Κλαυθμός, οδυρμός και… ακριβό χρήμα!

ape 1
Διαβάστε επίσης

Έπεσε κλαυθμός και οδυρμός στους επενδυτές των φωτοβολταϊκών με τις περικοπές που έγιναν στις ταρίφες και έχουν πάρει σβάρνα τα κόμματα να διεκτραγωδούν την κακοτυχία τους. Ότι δηλαδή με τις μικρότερες ταρίφες μπαίνουν μέσα και δεν μπορούν ούτε τα δάνεια να πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή, μία εταιρεία η ιταλική ENEL Green Power , σε ελάχιστον χρόνο εξαγόρασε 30 άδειες φωτοβολταϊκών μονάδων με ισχύ περίπου 100 μεγαβάτ με σκοπό να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή των μονάδων. Ρωτήσαμε και μάθαμε για την επιχειρηματική λογική της κίνησης της εταιρείας αυτής. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι η θυγατρική της ENEL G.P. στην Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, αφού μπορεί να εγγυηθεί η μητρική της εταιρεία στις τράπεζες και έτσι να πετύχει ικανοποιητικούς όρους δανεισμού, που δεν έχουν καμία σχέση με τους όρους που πετυχαίνουν από τις ελληνικές τράπεζες οι Έλληνες επενδυτές.

Επιπλέον, τις αποδόσεις τις βλέπει σε βάθος εικοσαετίας, όταν από τα πράγματα η αγορά θα έχει εξορθολογιστεί και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αντανακλούν πραγματικά μεγέθη. Έτσι πρόλαβε και πήρε θέση. Αρκεί να επισημάνουμε ότι η εταιρεία αυτή μέσα σε ένα χρόνο, το 2012, εγκατέστησε στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά ισχύος πάνω από 70 μεγαβάτ.

Έτσι, αυτό που αποδεικνύεται από τις κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, είναι ότι το κύριο πρόβλημα των επενδυτών στην Ελλάδα, δεν είναι οι ταρίφες ή οι έκτακτες εισφορές επί του τζίρου, αλλά το ακριβό χρήμα και οι δυσμενείς όροι που λόγω μειωμένης ρευστότητας, επιβάλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.

Παλαιότερα άρθρα:

9 απαντήσεις στο “Κλαυθμός, οδυρμός και… ακριβό χρήμα!”

  1. I simply want to mention I am very new to blogs and truly liked this blog site. Very likely I’m going to bookmark your site . You absolutely come with superb article content. Thanks a bunch for sharing your webpage.

Σχολιάστε