Με 5% ξεκινά σίριαλ αυξήσεων της ΔΕΗ

DEH
Διαβάστε επίσης

Κληρώνει οσονούπω με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ΔΕΗ να πείσει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και κυβέρνηση για το «δίκαιο» του αιτήματός της, δηλαδή μεσοσταθμική αύξηση γύρω στο 25%, η μεν πρώτη αξιολογώντας το τεχνοκρατικά δεν θεωρεί επιτρεπτή αύξηση πέραν του 13%, η δε Κυβέρνηση προσεγγίζοντας το θέμα πολιτικά προβληματίζεται ακόμη και με το ποσοστό που προτείνει η ΡΑΕ.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή, ακόμη και το 13% το συναρτά με τη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2013. Εκ προοιμίου δηλαδή, θεωρεί αναξιόπιστα τα στοιχεία κόστους που εμφανίζει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εκτιμώντας ότι με μία ορθολογικότερη οργάνωση και καλύτερο μάνατζμεντ, το κόστος της ΔΕΗ που δεν σχετίζεται με το ύψος των μισθών και την τιμή των καυσίμων, θα μπορούσε να συμπιεσθεί.

Τούτων δοθέντων και με την απελευθέρωση των τιμολογίων να αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης, τα περιθώρια του οικονομικού επιτελείου είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Έτσι ως πλέον πιθανή εξέλιξη θεωρείται η προσαρμογή των τιμολογίων στο πραγματικό κόστος τους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και σε 3 δόσεις, όπως προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση, να γίνει στο χαμηλότερο δυνατό ποσοστό, με ταυτόχρονη συμπίεση του κόστους της ΔΕΗ.

Για τον Ιανουάριο δηλαδή θα πρέπει να αναμένεται μία μεσοσταθμική αύξηση γύρω στο 5% για όλες τις χρεώσεις, (ενέργεια, χρεώσεις δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κλπ). Το υπόλοιπο 6%-7%, θα μοιράζεται στις δόσεις του Μαρτίου και Μαΐου του 2013, ώστε θεωρητικά την 1η Ιουλίου οπότε απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια, να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή.

Παλαιότερα άρθρα:

6 απαντήσεις στο “Με 5% ξεκινά σίριαλ αυξήσεων της ΔΕΗ”

  1. I simply want to say I am just very new to blogging and site-building and definitely enjoyed you’re blog. Very likely I’m going to bookmark your website . You really have fabulous writings. With thanks for sharing your web-site.

  2. What I wouldnt give to have a debate with you about this. You just say so many things that come from nowhere that Im fairly positive Id have a fair shot. Your blog is terrific visually, I mean people wont be bored. But others who can see past the videos and the layout wont be so impressed with your generic understanding of this subject.

Σχολιάστε