Με «τυράκι» του λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύει τη σοβαρότητα στη ΝΔ

laikismos
Διαβάστε επίσης
Κάποιος επιτέλους πρέπει να αντιληφθεί ότι στην παγίδα του αριστεροφανούς ρητορικού λαϊκισμού απαντά κανείς με το σθένος και την καθαρότητα που πρέπει να έχουν τα επιχειρήματα και το έργο της Κεντροδεξιά
Γράφει ο Χ.Κ. Λαζαρόπουλος
Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα διαρρέουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της συζητήσεως στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, μάλλον πρέπει να είναι επιφυλακτικός για την υπευθυνότητα που έχουν κάποιοι στην Κουμουνδούρου.
 
Η διαδικασία θα εξελιχθεί σε έναν κρίσιμο στίβο μάχης ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, κανείς δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φανεί η διαφορά επιχειρημάτων και η ρεαλιστική πρόταση εξουσίας που θα διατυπώσουν τα προαλειφόμενα στελέχη «μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».
Από την εποχή του κυβερνούσε ο κ. Κώστας Σημίτηςγνωρίζουμε ότι υπάρχει έμπρακτη απόδειξη του ρητού που λέει πως «η εξουσία ενώνει». Κάτι ανάλογο βλέπουμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ χάρη στην προοπτική που έχει να αναλάβει τα ηνία της χώρας ύστερα από το οποιαδήποτε ατύχημα επιπολαιότητας ή απερισκεψίας θα κλονίζει και θα ρίξει αυτήν την κυβέρνηση.
 
Η αντιπολίτευση των… πνευμάτων
 
Αυτή η υποτιθέμενη ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί επιτυχία του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προειδοποιεί για πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Ούτε μπορεί να αναμένει κανείς από τους αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιβεβαιώσουν τις επίσημες διαρροές από την Κουμουνδούρου ότι η συζήτηση στη Βουλή θα αποτελεί τη γενική πρόβα για να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα.
Θαύματα δεν γίνονται στην πολιτική. Γι’ αυτό μην περιμένετε να υπάρξει σαφής πολιτικός λόγος και συγκεκριμένες θέσεις αφού αυτό δεν το επιτρέπουν τα ιδεολογικά αναχώματα που πρεσβεύουν οι συνιστώσες που επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και να τις διαχειρίζεται ή να επιβάλλεται σ’ αυτές.
Κάποιοι ρομαντικοί και ονειροπόλοι περιμένουν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα γίνει λίγο αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή, να επικρατήσει το πνεύμα της ενότητας και της συνεννόησης υπό τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Θα δούμε αν αυτό το πνεύμα λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να γράψει έξυπνα άρθρα «Λαφαζανικής» διαθέσεως σε ορισμένα δημοφιλή ιστολόγια της Αριστεράς.
 
Στον λαϊκιστή δεν απαντάς με λαϊκισμό
 
Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση στην Κ.Ο. του κόμματος επιβεβαίωσε ότι όσοι επενδύουν στο λαϊκισμό που μπορούν να μετατρέψουν μια θεσμική διαδικασία στη Βουλή σε κουβέντα του καφενέ ή του καταγωγείου έχουν επιτύχει το σκοπό τους. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταλέντο να παρασύρουν την κυβέρνηση να απαντά στο λαϊκισμό με λαϊκίστικο τρόπο. Άλλος βεβαίως είναι ο τρόπος της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου κι άλλος αυτός που μετέρχεται ο κ.Μάκης Βορίδης. Το αποτέλεσμα του μηδενός από το μηδέν στην ουσία του πολιτικού διαλόγου όμως θα είναι μηδέν.
Σε αυτήν την περίπτωση, τις εντυπώσεις θα έχουν καρπωθεί οι εκ Βορείων Προαστείων αυθεντικοί λαϊκιστές και τάχα αγωνιστές με προλεταριακή φρασεολογία έναντι των λαϊκών της Δεξιάς.
Κάποιος επιτέλους πρέπει να αντιληφθεί ότι στην παγίδα του ρητορικού λαϊκισμού απαντά κανείς με το σθένος και την καθαρότητα που πρέπει να έχουν τα επιχειρήματα της Κεντροδεξιάς, μιας παράταξης που εκφράζει τον ευρύ «μεσαίο χώρο» από τις παρυφές της λαϊκής Δεξιάς μέχρι την καρδιά της Κεντροαριστεράς.
Όταν όμως αποφασίζει κανείς να πέσει σ’ αυτήν την προφανή παγίδα είναι υπεύθυνος και για τα… αυτογκόλ που θα εισπράξει, όχι διότι δεν έχει δυνατότητες, αλλά διότι δεν μαθαίνει από τα λάθη του. 
Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε