Μέρκελ: «Ναι» σε Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

German Chancellor Merkel arrives for a TV interview by ZDF public broadcaster in Berlin
Διαβάστε επίσης

Ιστορικές δηλώσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ανοικτά την πρότασημετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τη θεσμοθέτηση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.

«Μετά από τόσα χρόνια, έχουμε δημιουργήσει ένα καλό δίχτυ ασφαλείας. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ως Ευρώπη έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε με ίδιες δυνάμεις σοβαρές κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν μελλοντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ

Σύμφωνα με την καγκελάριο το σύνολο της ευρωζώνης κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. «Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι 2-3 χρόνια νωρίτερα», είπε ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα η οποία προχωρά σε «θαρραλέα υλοποίηση» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία». «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα», σημείωσε ωστόσο, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η ευημερία στη χώρα.

Όσον αφορά την ίδρυση μιας θέσης «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης», επεσήμανε ότι αυτή πρέπει να συνάδει με τη διαδικασία περαιτέρω σύγκλισης των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε οικονομικό επίπεδο, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα καθήκοντα με τα οποία ο νέος θεσμός θα είναι επιφορτισμένος.

 

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε