Μην ανοίγετε air-condition μόλις βάζετε μπροστά τη μηχανή στο αυτοκίνητο

klimatistiko-autokinitou
Διαβάστε επίσης

Όταν καθόμαστε στο αυτοκίνητό μας και βάζουμε μπροστά τη μηχανή, συχνά, χωρίς σκέψη, ενεργοποιούμε και το air-condition Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, βάζουμε την υγεία μας, καθώς και η υγεία των ανθρώπων γύρω μας, σε κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο στον ήλιο, πάντα κλείνουμε τα παράθυρα. Αλλά ακόμα και όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στην σκιά, μπορεί να συσσωρευτούν μέσα σε αυτό 400-800 mg βενζολίου.

Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Όταν μπαίνετε σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλειστά τα παράθυρα, εισπνέετε το βενζόλιο, μη γνωρίζοντας ότι η τοξίνη αυτή επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και τον ιστό των οστών. Επιπλέον, παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια για τον οργανισμό μας να την εξαλείψει.

Τα αυτοκίνητα αναγράφουν στα εγχειρίδια χρήσης τους, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για λίγο πριν από την ενεργοποίηση του A/C, αλλά δεν εξηγούν γιατί, εκτός από το ότι είναι καλό για την απόδοσή του.

Ιατρική εξήγηση

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι πριν αρχίσει να ψύχει τον αέρα, το κλιματιστικό αποβάλλει όλο τον ζεστό αέρα έξω, και μαζί με αυτό, το βενζόλιο που έχει συσσωρευτεί.

Ως εκ τούτου, όταν κάθεστε στο αυτοκίνητό σας, ακόμα και αν δεν παρατηρήσετε κάποια μυρωδιά “καμένου πλαστικού”, ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το A/C. Και όταν βάζετε μπροστά το αυτοκίνητο, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για λίγα λεπτά ακόμα.

Παλαιότερα άρθρα:

3 απαντήσεις στο “Μην ανοίγετε air-condition μόλις βάζετε μπροστά τη μηχανή στο αυτοκίνητο”

  1. Το βενζόλιο, το τολουόλιο και άλλοι καρκινογόνοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες περιέχονται στη βενζίνη, προκειμένου να ανεβάσουν τον αριθμό οκτανίου του καυσίμου και να επιτύχουν την ιδανική καύση και απόδοση του κινητήρα. Παλιότερα το ρόλο αυτό εκπληρούσε ο τετρααιθυλιούχος μόλυβδος, αλλά μετά την κατάργηση του, λόγω υψηλής τοξικότητας, αντικαταστάθηκε από το βενζόλιο κ.λ.π. που όμως είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, τοξικά συστατικά. Η λύση είναι λοιπόν η κατάργηση όλων αυτών των καρκινογόνων ουσιών και η δημιουργία ανόθευτης καθαρής βενζίνης, που θα αποτελείται μόνο από υδρογονάνθρακες ευθείας, ή διακλαδιζόμενης αλυσίδας, όπως το εξάνιο, επτάνιο, οκτάνιο και τα προιόντα αυτών. Τα συμφέροντα όμως των διυλιστηρίων δεν το επιτρέπουν, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σχολιάστε