Ο κίνδυνος για την υγεία που κρύβει το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων

2009012804532517
Διαβάστε επίσης

Ένας από τους παλαιότερους τρόπους εορτασμού είναι ταυτόχρονα και από τους πιο αηδιαστικούς σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όταν συγκεντρώνουμε την αναπνοή μας και στοχεύουμε στα αναμμένα κεριά, προσπαθώντας να τα σβήσουμε όλα μαζί με τη μία, στην ουσία απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας όλα τα βακτήρια από το στόμα μας και τα σερβίρουμε σε όλους τους καλεσμένους μας. Με αυτή την εκπνοή φεύγουν σάλια και μικρόβια με μια δύναμη διασποράς που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Και αν ο εορτάζων είναι παιδί τότε οι πιθανότητες να έχει ένα τόνο μολυσματικών μικροβίων στο στόμα του είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού τα παιδιά είναι φορείς κρυολογήματων, μικροβίων και γρίπης.

Σε μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Clemson βρέθηκε ότι οι τούρτες γενεθλίων είχαν σημαντική αύξηση βακτηρίων στην επιφάνειά τους μετά το σβήσιμο των κεριών. Ο επικεφαλής επιστήμονας Paul Dawson και η ομάδα του είναι βέβαια στην ευχάριστη θέση να αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές, το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μολύνουμε τους καλεσμένους μας, εκτός και αν είμαστε πραγματικά άρρωστοι. Τα μικρόβια ενός μέσου υγιούς ατόμου δεν είναι αρκετά ώστε να αρρωστήσουν τα άτομα που θα φάνε από την τούρτα, αλλά αν έχουμε ήδη μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή ιό τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους κολλήσουμε όλους.

Παλαιότερα άρθρα:

5 απαντήσεις στο “Ο κίνδυνος για την υγεία που κρύβει το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων”

  1. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thank you.

Σχολιάστε