Ο Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι οι φόροι δεν είναι πολλοί – Τα ίδια έλεγαν και οι άλλοι με τον ΕΝΦΙΑ και έχασαν τις εκλογές

tsakalotos_81
Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος γενικά βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, άσχετο αν το ομολογεί και δημόσια. Σε αυτή τη φάση έχει κάνει ένα βήμα μπροστά από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου και παραδέχεται ότι έχουν υπερφορολογηθεί τμήματα του πληθυσμού, στο κυνήγι των πλεονασμάτων. Επειδή όμως, προφανώς δεν είναι έτοιμος να παραδεχθεί όλη την αλήθεια συμπληρώνει ότι γενικά η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή.

Δυστυχώς και αυτός υιοθετεί τη λογική των μισών αληθειών. Δεν λέει δηλαδή ότι η φορολογία δεν είναι υψηλή για όσους δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Και ότι λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού να πιάσει το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής όλοι οι υπόλοιποι αναγκάζονται να πληρώνουν υπερβολικά ποσά, που φτάνουν στα όρια της εξόντωσης.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εισφοροδιαφυγή. Και άρα για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων, από τη στιγμή που η μισή εργασία στον ιδιωτικό τομέα έχει χαρακτηριστικά μαύρης εργασίας, οι εισφορές πολλαπλασιάζονται.

Και τα δύο μαζί απλώς στοχεύουν σε όσους, τους λιγότερους προφανώς, επιμένουν να δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, ή έστω δεν μπορούν να τα αποκρύψουν.

Ας δούμε λοιπόν την εξέλιξη της φορολογίας διαχρονικά μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Επαναλαμβάνουμε, αυτά ισχύουν για όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2009 μέχρι και το 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί, τουλάχιστον ως προς το δηλωμένο της εισόδημα:

  • Το 2009 από 20.000 έως 50.000 ευρώ δήλωναν 1.339.122 φορολογούμενοι.
  • Το 2012 το ίδιο ποσό δήλωναν 1.253.476 φορολογούμενοι,
  • Το 2016 μόλις 958.228 φορολογούμενοι δήλωναν εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ

Δηλαδή, συνολικά «χάθηκαν» περίπου 400.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι πλέον έχουν μετακυλιστεί στην κατηγορία των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ.

Και όπως προκύπτει από την απλή αριθμητική, το 2009 ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα ύψους 50.000, διαμέρισμα και αυτοκίνητο, κατέβαλε στην εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο το ποσό των 16.333 ευρώ. Και στην τσέπη του έμεναν περίπου 33.667 ευρώ.

Πέντε χρόνια αργότερα -το 2014- το ποσό μειώθηκε κατά 4.344 ευρώ και στον φορολογούμενο έμεναν στις 29.323 ευρώ.

Σήμερα για όποιον εξακολουθεί να δηλώνει τα ίδια εισοδήματα, η εικόνα έχει αντιστραφεί.

Οι φόροι έχουν εκτιναχθεί στις 32.151 ευρώ και το εισόδημα που απομένει έχει περιοριστεί στις 17.849 ευρώ.

Φόροι και εισφορές σε σχέση με το μακρινό 2009 έχουν αυξηθεί τρομακτικά. Και βέβαια, το ποσό που απομένει δεν έχει σε καμία περίπτωση την αγοραστική δύναμη του 2009, καθώς έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Στους χαμένους εντάσσονται και οι μισθωτοί με εισοδήματα ύψους 40.000 ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα, ένας μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 47.000 ευρώ, ο οποίος διαθέτει αυτοκίνητο και διαμέρισμα πλήρωνε στην εφορία το ποσό των 10.958 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε το 2014 στις 16.412 ευρώ για να φθάσει σήμερα στις 17.507 ευρώ. Δηλαδή, πλήρωσε υψηλότερους φόρους κατά 60% περίπου σε σύγκριση με το 2009 και 6,6% σε σύγκριση με το 2014.

Όλα τα παραπάνω, μαζί και με άλλα φυσικά, εξηγούν απολύτως τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και δείχνουν ότι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι συνέπειες ενδέχεται να είναι αντίστοιχες με αυτές που… χτύπησαν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Παλαιότερα άρθρα:

8 απαντήσεις στο “Ο Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι οι φόροι δεν είναι πολλοί – Τα ίδια έλεγαν και οι άλλοι με τον ΕΝΦΙΑ και έχασαν τις εκλογές”

  1. I enjoy you because of your own labor on this site. My daughter really likes going through internet research and it’s easy to understand why. I learn all of the dynamic mode you provide efficient information on the blog and therefore boost participation from other ones on the subject while our daughter is undoubtedly discovering a lot of things. Have fun with the rest of the new year. You are carrying out a pretty cool job.

  2. resin driveways utilizes a hued tar applied to solid, landing area or metal to hold a total. It looks similar to free rock yet with no of the issues related with free stone. Strong, and adaptable, it enables you to truly get imaginative with various contact completes and hues.

  3. This may be the right blog for wants to learn about this topic. You understand a great deal of its nearly not easy to argue along with you (not that I personally would want…HaHa). You actually put the latest spin using a topic thats been revealed for years. Wonderful stuff, just great!

Σχολιάστε