Πέφτει η δημοτικότητα της Λε Πεν μετά τo Charlie Hebdo

marine-le-pen-2012-2
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Η δημοτικότητα της Μαρί Λε Πεν φαίνεται να πέφτει μετά τα γεγονότα της προπροηγούμενης και προηγούμενης εβδομάδας στη Γαλλία, αντίθετα με τα προγνωστικά που ήθελαν το Εθνικό Μέτωπο να ενισχύεται από το πνεύμα ισλαμοφοβίας που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την πτώση της δημοτικότητας του Εθνικού Μετώπου είναι οι κινήσεις του Φρανσουά Ολάντ στη διαχείριση του τρομοκρατικού κύματος τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη Μαρί Λε Πεν στο προεδρικό μέγαρο των Ιλυσίων τη μέρα της επίθεσης στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό σουπερ μάρκετ, μια κίνηση που φαινομενικά έδινε πόντους στην ακροδεξιά πολιτικό. Όταν όμως αυτή του ζήτησε να συμμετάσχει το κόμμα της στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας ο Ολάντ υποστήριξε την απόφαση του κόμματος του για αποκλεισμό από την πορεία του Εθνικού Μετώπου. Η κίνηση αυτή έπληξε σοβαρά τη δημοτικότητα του κόμματος της Λε Πεν, το οποίο αναγκάστηκε να οργανώσει μικρές τοπικές συγκεντρώσεις. Η απουσία του κόμματος όμως από την πορεία του Παρισιού, που ήταν η μεγαλύτερη μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί, κόστισε αρκετά.

Ενώ το Εθνικό Μέτωπο είναι μια από τις πολιτικές δυνάμεις που ποντάρουν στην ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία, η απουσία του από τη διαμαρτυρία εναντίον της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό μετακίνησε την πολιτική ατζέντα υπερ του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φάνηκε να υποστηριζει τις αρχές της γαλλικής δημοκρατίας, στρέφοντας τη συζήτηση στην ελευθεροτυπία και όχι στην ισλαμοφοβία.

Τα προβλήματα της Λε Πεν όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς δέχτηκε και πυρά ακ των έσω, από τον ίδιο τον πατέρα της, ο οποίος διαφωνούσε με την υποστήριξη του (αριστερού) Charlie Hebdo, και ο οποίος κράτησε μια δική του γραμμή στη διάρκεια της κρίσης, δηλώνοντας “Je suis Charlie Martel”, μια αναφορά στο βασιλιά της Γαλλίας που σταμάτησε μια ισλαμική επιδρομή τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν φαίνεται πως δεν έχει ξεχάσει τις διαμάχες που είχε στο παρελθόν με το Charlie Hebdo, όταν το περιοδικό ζητούσε δημοσίως να απαγορευτεί το Εθνικό Μέτωπο.

Η κόντρα πατέρα και κόρης Λε Πεν, σε συνδυασμό με την πτώση της δημοτικότητας του κόμματος έχει θορυβήσει τα στελέχη του Εθνικού Μετώπου, με κάποια από αυτά να δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πορεία του κόμματος.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε