Πολιτική Κουζίνα: Η iron Ρένα, το αντιμνημόνιο και ένα ψήφισμα για τα ΑΜΕΑ

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Τρόικα, Νίκος Ρωμανός, ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας, προϋπολογισμός, μιλάμε για καταιγισμό επικαιρότητας, δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τις ειδήσεις. Εμείς, όμως, σήμερα δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με αυτά, θα διαφοροποιηθούμε και από Δευτέρα πάλι, business as usual.

3 Δεκεμβρίου δεν είναι καμιά μεγάλη γιορτή για να θυμόμαστε την ημερομηνία. Είναι όμως μια σημαντική παγκόσμια ημέρα, η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Θα μου πείτε, πού κολλάει με τα δικά μας και θα έχετε και δίκιο. Και όμως κολλάει! Το θέμα απασχόλησε την περιφέρεια Αττικής, η οποία κλήθηκε να περάσει ένα ψήφισμα, ένα ψήφισμα επαναλαμβάνω, για την ημέρα. Ε, λοιπόν, οι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να κάνουν ακόμα και αυτό!

Συνοπτικά η ιστορία: ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτός από γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, είναι και περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «180 μοίρες-η Αττική αλλάζει πρόσωπο».  Ο κύριος Κουμουτσάκος και η ομάδα του από κοινού με συλλόγους ΑΜΕΑ δούλεψαν και διαμόρφωσαν ένα ψήφισμα με προτάσεις για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Να σας θυμίσω μόνο πως ένας άλλος νέος στο χώρο της αυτοδιοίκησης και με ευρωπαϊκό αέρα, ο νέος δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, έχει προβεί σε απαλλαγή δημοτικών τελών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Απλά για να ξέρουμε!

Ο κύριος Κουμουτσάκος λοιπόν έφερε το ψήφισμά του στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησε την υιοθέτησή του. Εν τέλει ορίστηκε μια ad hoc ομάδα εργασίας με συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, η οποία ανέλαβε να διαμορφώσει το τελικό ψήφισμα, έχοντας ως βάση αυτό της ομάδας Κουμουτσάκου. Ρώτησα και έμαθα πως κανείς δεν είχε σοβαρές ενστάσεις για το ψήφισμα Κουμουτσάκου, ο οποίος άλλωστε εξ’ αρχής ζητούσε να είναι ακομμάτιστο και στοχευμένο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ. Η σχετική κοπτοραπτική κράτησε 2-3 ώρες και η συζήτηση ήταν δύσκολη, σας διαβεβαιώ. Μάλιστα, η «Δύναμη Ζωής», η παράταξη της κυρίας Δούρου πέρασε και δικές της παραγράφους στο κείμενο και κάποια στιγμή όλοι συμφώνησαν. Πήγε ο καθένας στην παράταξή του και παρουσίασε το κείμενο. Όλοι συμφώνησαν. Όλοι πλην της παράταξης της κυρίας Δούρου!

Θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο πως οι εκπρόσωποι της παράταξής της είχαν συμφωνήσει προηγουμένως. Ε, δεν μετράει! Η iron Ρένα αποφάσισε να θυμηθεί μια από τις πρώτες της φράσεις, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, το περίφημο «Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των συναινέσεων». Και δεν συναίνεσε. Ζήτησε μάλιστα, για να γίνει δεκτό το ψήφισμα, να αλλάξει η διατύπωση σε ένα σημείο και να εισέλθει αναφορά στις «μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν σε βίαιη φτωχοποίηση».

Μιλάμε για πράγματα, τα οποία ξεφεύγουν από τη σφαίρα της λογικής. Ακόμα και για ένα ψήφισμα (!) για τα ΑΜΕΑ, η κυρία Δούρου θέλησε να δώσει παραταξιακή και αντιμνημονιακή χροιά στο κείμενο (την αρχική version μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.gkoumoutsakos.gr/gr/article/814?section=4&category=25).

Να υπενθυμίσω πως η ατσάλινη Ρένα είναι μια «μικρή Πρωθυπουργός» (το «μεγάλη» το αφήνει για μετά), με δεδομένο πως διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Επίσης, πρέπει άμεσα να καθοριστούν οι δράσεις της Περιφέρειας για τα ΑΜΕΑ, ώστε να δεσμευτούν τα κατάλληλα κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία για την εξυπηρέτηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της Περιφέρειας Αττικής. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα και να χρειαστεί τα ΑΜΕΑ να βολευτούν με αντιμνημόνιο!

Στην πράξη, χάθηκε η ευκαιρία για ένα ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο θα αναδείκνυε χωρίς κομματικές παρωπίδες το πρόβλημα και θα περιέγραφε ένα πλέγμα στρατηγικής για την Περιφέρεια. Το βασικό ζήτημα που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι πως οι προσωπικές εμμονές, την ώρα που καλείσαι να λάβεις τις πιο απλές αποφάσεις, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Διότι, όταν με το κομματικό λάβαρο σκιάζεις την πολιτική σου κρίση, η οποία πολλές φορές πρέπει να υπερβαίνει τις κομματικές σου καταβολές και να κάνεις και συμβιβασμούς, τότε τα πράγματα είναι σκούρα.

Τελικώς, η ατσάλινη Ρένα, ίσως δεν βλέπει και τόσο καθαρά μπροστά…

Επιδόρπια:

1)    Πήρα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση και σας τη μεταφέρω, επειδή εγώ δεν θα καταφέρω να είμαι εκεί. Είναι η πρώτη εκδήλωση της φιλελεύθερης φοιτητικής νεολαίας στον πολυχώρο Collage (Ερμού και Καπνικαρέας 3), την Παρασκευή 5/12 στις 16:00. Επειδή η στήλη είναι παραπολιτική, θα περιμένατε και παρουσία πολιτικών και τη σχετική ίντριγκα… Αμ δε! Με ακαδημαϊκούς είναι γεμάτο το πρόγραμμα των ομιλητών και συγκεκριμένα με τους Tom G. Palmer, από το Atlas Network & The Cato Institute, τον Lukas Schweiger, Πρόεδρο των European Students For Liberty, την κυρία Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη από το John Stuart Mill Research Group – Ερευνητικός Όμιλος “John Stuart Mill”, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κύριο Δημήτρη Δημητράκο , Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κύριο Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο, επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, τον κύριο Χάρη Πεϊτσίνη, Νομικό και Ιδρυτή των Φοιτητών για την Ελευθερία στην Ελλάδα και τον κύριο Zoltán Kész, ιδρυτή του Free Market Foundation της Ουγγαρίας. Κουβέντα για την ελευθερία, μπροστά σε ένα κατά βάση νεανικό κοινό και μου είπαν πως θα γίνει και ενδιαφέρουσα συζήτηση στη συνέχεια. Δεν το συνηθίζω να προτείνω εκδηλώσεις αλλά, γενικώς, όσοι πιστοί προσέλθετε.

2)    Επίσης, γίνεται χαμός από βιβλιοπαρουσιάσεις αυτό το διάστημα. Η γνωστή πρώην υπουργός, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (μας λείπεις Φάνη!) έγραψε το βιβλίο «40 χρόνια τώρα», το οποίο θα παρουσιάσει στο Χίλτον στις 9/12, με ομιλητές τον Πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την υπουργό Τουρισμού, τη σεπτή μας Όλγα, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Μαλούχο, ενώ συντονιστής να είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ακόμα όμως ένας γαλάζιος πρώην υπουργός το έριξε στο γράψιμο. Ο λόγος για τον Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος επέστρεψε από την Ευρώπη, όπου εργαζόταν και έγραψε βιβλίο για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής! Με τίτλο «Ευλογημένη γη, η αφήγηση μια διαδρομής». Ο κύριος Τσιτουρίδης δεν θα κάνει μια βιβλιοπαρουσίαση μόνο θα κάνει τουρ. Ξεκινά από Θεσσαλονίκη, συνεχίζει Λάρισα, Αθήνα και Λευκωσία μετά. Ολόκληρο πρόγραμμα εμφανίσεων δηλαδή. Σπεύσατε!

3)    Κοίτα να δεις κάτι πράγματα: ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους ανεξάρτητους Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρο Παραστατίδη, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ. Ο γιος του Θόδωρου, Στέφανος, ήταν εκ των διοργανωτών του συμποσίου των παπανδρεϊκών νεολαίων στο Βελλίδειο το Σαββατοκύριακο. Βρε, για δες κάτι συμπτώσεις…

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε