Πρόεδρος ΠΓΔΜ: “Δεν σημαίνουμε τίποτα για την ΕΕ”

skopia-president
Διαβάστε επίσης

Oι Βρυξέλλες αδιαφορούν για την ΠΓΔΜ, θεωρεί ο πρόεδρός της Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος εκφράζει την πικρία του για τη στάση της ΕΕ απέναντι στα Σκόπια σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχω καταλάβει ότι δεν σημαίνουμε τίποτα για την ΕΕ».

Στη συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύεται την Παρασκευή, ο Ιβάνοφ υποστηρίζει μεν ότι η ΕΕ «προστατεύει» την ΠΓΔΜ από την Ελλάδα ώστε «να μην προωθούνται πρόσφυγες», αλλά «ενώ η Αθήνα παίρνει πάλι 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, για εμάς δεν υπάρχει ούτε σεντ».

«Από την σκοπιά της ΕΕ, των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς», λέει χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρόεδρος. Ακόμη και η Τουρκία βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ «και τα Σκόπια είναι στο μενού» λέει, υποστηρίζοντας πως «ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της ΕΕ, για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν».

Ο Ιβάνοφ επικρίνει την Ελλάδα και για ελλιπή έλεγχο σε ζητήματα ασφαλείας όσον αφορά τους πρόσφυγες: «Λεγόμενοι πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία ταξιδεύουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα απλώς τους βάζει τη σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι» υποστήριξε, φτάνοντας ως εκ τούτου στο συμπέρασμα ότι στο βαλκανικό διάδρομο κινούνται τζιχαντιστές μαχητές με πλαστά έγγραφα.

«Εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαπιστώσει πλαστά έγγραφα σε 9.000 περιπτώσεις.

Κατηγόρησε επίσης συγκεκριμένα τη Γερμανία ότι, αν και χειρίστηκε από ανθρωπιστική σκοπιά καλά το προσφυγικό, «απέτυχε» στο θέμα ασφάλειας. Υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές τις οποίες θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, «αλλά κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία μας, μας είπαν πως είμαστε τρίτη χώρα και δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών».

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε