Σημαντική μείωση των αντικειμενικών τιμών έως και 20,6%

antikeimenikes aksies mnm
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μειώσεις αντικειμενικών τιμών έως 20,59% ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σε αναλυτικό πίνακα με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μάλιστα να ισχύουν και αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015. Με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται πλέον οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομικές, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2015 παραμένει αμετάβλητος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπορεί δηλαδή να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες αλλά ο ΕΝΦΙΑ όχι. Δηλαδή δώρον άδωρον; Όχι ακριβώς, αφού πρόκειται για μία εξέλιξη που πραγματικά θα ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες στην πορεία, αρκεί η κυβέρνηση να κρατήσει την ίδια πορεία σε αυτό το θέμα. Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, όχι μόνο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα χρόνο αλλά και από τις προηγούμενες που έχουν σοβαρή ευθύνη απέναντι στους πολίτες για την απραξία τους αυτή.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα με βάση τις παλαιές υψηλότερες αντικειμενικές τιμές. Εκτιμάται, ωστόσο ότι στους φορολογούμενους που πλήρωσαν υψηλότερο φόρο θα επιστραφεί η διαφορά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα για περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 400 ευρώ το τμ έως 650 το τμ, δεν προβλέπεται μείωση τιμών. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών κλιμακώνεται από υψηλότερα επίπεδα μέχρι και 4.000 ευρώ το τμ. Έτσι, για τιμές υψηλότερες των 650 ευρώ έως και 950 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών τιμών κυμαίνεται από 5,26% έως και 7,69%. Για επίπεδα τιμών από 1.000 ευρώ το τμ εως 1500 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 10% έως και 17,39%. Για τιμές από 1500 ευρώ το τιμ και έως 3.000 ευρώ προβλέπεται μείωση τιμών από 15,25% έως 20,59%. Σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 3.50 ευρώ έως και 4.000 ευρώ η μείωση των αντικειμενικών κυμαίνεται από 5% έως και 9,84%, ενώ για περιοχές με αντικειμενικές τιμές 4.050 ευρώ και άνω δεν προβλέπεται μείωση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε