Στα βήματα σου, νοιώθω καλά…

tango
Διαβάστε επίσης

Είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο χορός θεραπεύει…! Ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου το άγχος, το στρες, ο φόβος, η ανασφάλεια κυριαρχούν, τι πιο όμορφο από το να μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα με το χορό! Με ένα τάνγκο!! Το τάνγκο δεν είναι μόνο μουσική και χορός αλλά κι ένα «εργαλείο» της εναλλακτικής ιατρικής. Η τανγκοθεραπεία είναι μια ειδικά σχεδιασμένη θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μουσική και το χορό τάνγκο σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις, με στόχο την ανακουφιστική φροντίδα ή την πρόληψη ασθενειών.

«Η θεραπεία μέσω τάνγκο είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί το χορό και τη μουσική του αργεντίνικου τάνγκο σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν μια πιο χαρούμενη ζωή σε επαφή με τον εαυτό τους, με την κοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις με το ζευγάρι. Βοηθάει να ανακαλύψουν και να λύσουν συγκρούσεις, να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους, να ξεπεράσουν άγχη και φόβους, να δημιουργήσουν σχέσεις, να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους και την ισορροπία, την αεροβική ικανότητα και το συγχρονισμό, να βοηθήσουν τη θεραπεία για καρδιακή νόσο, υπέρταση, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική φοβία» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Μαρίνα Ελευθερίου.

«Ουσιαστικά, η τανγκοθεραπεία εξασφαλίζει τα σωματικά οφέλη της κινησιοθεραπείας, δηλαδή μεγαλύτερη χαλάρωση και εύρος κίνησης, αύξηση της ισορροπίας, της δύναμης και της ευκαμψίας, του μυικού τόνου και του συγχρονισμού, της ελαστικότητας της άρθρωσης, τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και πολλά άλλα. Επίσης, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί ψυχική ηρεμία, να αυξηθεί η αυτογνωσία και η ενημερότητα του εαυτού και να υπάρχει ανακούφιση από το στρες που εκφράζεται μέσω του σώματος. Επιπλέον, η κοινωνική επαφή ενισχύεται ειδικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, όπου μέσω της ένταξης σε ένα τμήμα χορού, μειώνεται η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης» συνεχίζει η κ. Ελευθερίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες υπάρχει πρόγραμμα, όπου οι ασθενείς χορεύουν τάνγκο με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες.

«Στην αρχή, οι περισσότεροι ασθενείς που μετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν βήματα στην πίστα. Μετά από 4 μήνες χόρευαν με άνεση. Επίσης, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Washington βρήκαν ότι τα μαθήματα τάνγκο βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με Πάρκινσον, ενώ στην Mεγάλη Bρετανία το τάνγκο βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολυπλοκότητα του χορού απαιτεί πολλές νοητικές λειτουργίες σε εγρήγορση, όπως η προσοχή, η μνήμη, ο σχεδιασμός και συνδυασμός κινήσεων και άλλες» προσθέτει η κ. Ελευθερίου.

Παλαιότερα άρθρα:

8 απαντήσεις στο “Στα βήματα σου, νοιώθω καλά…”

  1. I just want to tell you that I am new to blogging and truly loved your blog site. More than likely I’m want to bookmark your site . You surely come with fabulous articles and reviews. Many thanks for sharing with us your website.

  2. There are definitely a number of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to bring up. I offer the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where an important thing will be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls feel the affect of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

Σχολιάστε