Το «Κοράκι» προσγειώθηκε στην Αθήνα

Επήρεια 9
Διαβάστε επίσης

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 το «Κοράκι» προσγειώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, καθώς πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου «Εκεί που Προσγειώθηκε το Κοράκι: Κείμενα για τον Τουρισμό, την Πολιτιστική Διαχείριση και τη Φαντασία» (Εκδόσεις Το Δόντι, 2017).

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο δημιουργικό χώρο Επήρεια-Πολιτισμός (Κτησίου 2, Πλατεία Προσκόπων), μια νέα πρόταση των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι.

Στο βιβλίο ανθολογούνται μια σειρά κειμένων γύρω από θέματα του Τουρισμού Δημοφιλούς Κουλτούρας (Pop Culture Tourism) αλλά και γενικότερα θέματα Τουρισμού, Πολιτιστικής Διαχείρισης και Φαντασίας, που έχουν γραφτεί από το 2012 και μετά και έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά μέσα. Η συγκέντρωσή τους, πέρα από τον προφανή στόχο της κατάθεσης απόψεων και ιδεών, φιλοδοξεί να προβάλει την αναπτυξιακή προοπτική αυτών των θεμάτων και να δώσει το ερέθισμα για μια ακόμα πιο σοβαρή αντιμετώπισή τους από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για το βιβλίο μίλησαν η Λήδα Τσενέ, επικοινωνιολόγος Ph.D. κι ο Όμηρος Τσάπαλος, σύμβουλος Στρατηγικής κι Επικοινωνίας. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Ίλια Βασιλοπούλου, συνεργάτις των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, ενώ το πάνελ συντόνισε ο Κώστας Χρήστου, δημοσιογράφος.

Η Λήδα Τσενέ ανέλυσε τη σημασία χρήσης γεωγραφικών σημείων και αναγνωρίσιμων τοποθεσιών που έχουν γίνει γνωστές μέσα από τη Δημοφιλή Κουλτούρα ως εκμεταλλεύσιμα τουριστικά αξιοθέατα για την τόνωση των εισερχομένων τουριστικών ροών, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία κατασκευής του Θεματικού Πάρκου Ελληνικής Μυθολογίας στα πρότυπα των μεγάλων theme parks του εξωτερικού.

Ο Όμηρος Τσάπαλος επικεντρώθηκε στη διαπίστωση ότι ο κύκλος εργασιών του τομέα της Δημοφιλούς Κουλτούρας παγκοσμίως ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με ολόκληρες χώρες να επωφελούνται οικονομικά κι επικοινωνιακά και κατέθεσε τα παραδείγματα της Κροατίας και της Νέας Ζηλανδίας, μίλησε για τον κινηματογραφικό τουρισμό στην Αθήνα αλλά κι όλες τις προσπάθειες να γυριστούν στην Ελλάδα μεγάλες κινηματογραφικές-τηλεοπτικές παραγωγές που κατέληξαν σε αδιέξοδο, κάνοντας μια ειδική αναφορά στο παράδειγμα της Κεφαλονιάς μετά το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», που ενώ έγινε μια προσπάθεια, αυτή ήταν αποσπασματική και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη συζήτηση με τους παρευρισκομένους που ακολούθησε, θίχτηκαν ουκ ολίγα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση στοιχείων της ελληνικής Μυθολογίας και της σύγχρονης Δημοφιλούς Κουλτούρας για την ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα.

Η κυρία Τσενέ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά από χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, το Φεστιβάλ Κόμικς της ComicDom έχει πια προστεθεί σε διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως event που μπορεί να προσελκύσει τους επισκέπτες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του, ενώ ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι όλα ξεκινούν από τη μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας για την έγκριση νέων projects και γενικότερα από τα μέτρα στήριξης ή τουλάχιστον μη παρακώλυσης των προσπαθειών, δίνοντας το παράδειγμα της Βόρειας Ιρλανδίας και των επιδοτήσεων που προσφέρει για τα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones στο έδαφός της.

Τέλος, ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος σημείωσε ότι η βασική αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι στη νοοτροπία των Ελλήνων, με την αποδοχή της σύγχρονης Δημοφιλούς Κουλτούρας ως «ισάξια» μορφή πολιτισμού με τις άλλες, πιο αναγνωρισμένες και καθιερωμένες, μορφές και ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση της οικονομικής και τουριστικής αξιοποίησης του αντίστοιχου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, ενώ μετά από σχετική ερώτηση του κοινού χαρακτήρισε ως πιο επιδραστική από τις προτεινόμενες στο βιβλίο ιδέες την κατασκευή των διασυνδεμένων Θεματικών Μυθολογικών Πάρκων, όπως περιγράφονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της ελληνικής σκηνής της Δημοφιλούς Κουλτούρας, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πολιτιστικοί διαχειριστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, που εκτός από τη συζήτηση απόλαυσαν και τη ζεστή φιλοξενία του νέου πολιτιστικού χώρου «Επήρεια-Πολιτισμός» στην ιστορική Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

Η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Το Δόντι σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στην Πάτρα το Μάρτιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε