Βαρουφάκης: “Το κίνημα μπορεί και να…αποτύχει. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ξυπνάω το πρωί”

gianis-varoufakis
Διαβάστε επίσης

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης

Την ομολογία πως το κίνημά του μπορεί και να…αποτύχει έκανε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίασή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε όμως πως είναι “ο μόνος τρόπος να ξυπνάω με…διάθεση” (σ.σ. energised η αγγλική του λέξη). Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα κίνημα εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα διάλυσης της Ευρώπης, όπως το έθεσε.

“Η λύση δεν είναι να επιστρέψουμε στο έθνος-κράτος” ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος περιέγραψε έναν πολιτικό φαύλο κύκλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για επανεκκίνηση των θεσμών της Ευρώπης. Άλλωστε, στο Μανιφέστο του κινήματός του, το οποίο έχει αανρτηθεί στο διαδίκτυο, περιγράφονται οι στοχεύσεις του όσον αφορά τον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, ώστε η ευκταία αλλαγή να έχει επέλθει μέχρι το 2025.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για την ανάγκη κοινών λύσεων σε κοινά προβλήματα, ενώ απέφυγε να μιλήσει για συμμετοχή του DiEM σε εκλογικές διαδικασίες, επιμένοντας στον κινηματικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Σε ύστερο σημείο περιέγραψε πως σε πρώτη φάση θα είναι δυνατή η συμμετοχή με ηλεκτρονικό τρόπο (app για κινητά, ιστοσελίδα) και στη συνέχεια θα πάρει τη μορφή vis-a-vis συναντήσεων με τους υποστηρικτές του κινήματος σε διάφορα events σε μικρότερη και μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει τίποτα που να τον κάνει να πιστεύει πως θα αλλάξει την Ευρώπη με αυτό το κίνημα, όπως δεν το κατάφεραν και άλλα κινήματα, πλην όμως ανέφερε πως είναι ο μόνος τρόπος να ξυπνά το πρωί…με ενέργεια. “Μπορεί αυτό το κίνημα να είναι αποτυχία”, παραδέχθηκε, αλλά προσέθεσε πως “πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι η εξελικτική πορεία της Ευρώπης να μετουσιωθεί σε πραγματική ενότητα”.

Άσκησε κριτική στην Αριστερά για την περίοδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, κάνοντας λόγο για ήττα, ενώ επισήμανε την ανάγκη να επανέλθει η έννοια του δήμου στη δημοκρατία, υπό την αίρεση της συμμετοχής των πολιτών.

Σε ερώτησή μας, αναφορικά με τα μέσα που διαθέτει το εν λόγω κίνημα για να μοχλεύσει καταστάσεις στην Ευρώπη και να πετύχει τους στόχους του, παραδέχθηκε πως δεν έχει…τίποτα. “Σήμερα ξεκινάμε”, υπογράμμισε και ανέφερε πως η δυναμική του κινήματος θα είναι αναλογική της συμμετοχής των πολιτών σε αυτό.

Στο τελικό του μήνυμα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία οτι μοιάζει ουτοπικό το κίνημα και μπορεί να αποτύχει. Αλλά ποιά είναι η εναλλακτική; Να προσποιούμαστε οτι μπορούμε να κρατήσουμε την ΕΕ που έχουμε σήμερα;”. Η επίσημη παρουσίαση του κινήματος του κ. Βαρουφάκη θα λάβει χώρα το βράδυ στο θέατρο της Volksbühne του Βερολίνου, που βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία της Die Linke. Πλην όμως, είναι ασαφές ποιες είναι οι σχέσεις του με τους…άλλοτε συντρόφους του. Πάντως, κανένα επώνυμο στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς δεν έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου.

Παλαιότερα άρθρα:

Μία απάντηση στο “Βαρουφάκης: “Το κίνημα μπορεί και να…αποτύχει. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ξυπνάω το πρωί””

 1. Αξιότιμoi διαχειριστές της εξουσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμποδίστε τους
  Σαουδάραβες να βομβαρδίζουν παιδιά και άλλους αθώους αμάχους.

  Μην αφήνετε ασύδοτους τους παραγωγούς και εμπόρους όπλων. Προστατέψτε τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη θαλπωρή και την ασφάλεια
  των σπιτιών και τη πατρίδα τους.

  Το προσφυγικό ζήτημα ήταν, είναι και θα είναι κόλαφος συνταρακτικό
  και γιά τους μετακινούμενος αναγκαστικά πρόσφυγες, αλλά και για τις χώρες προς τις οποίοες καταφεύγουν.

  Αντί να τα βάζουμε με τη προσφυγιά θα ήταν πράξη σωφροσύνης να πολεμήσουμε
  με δόντια και με νύχια τις πολεμικες βιομηχανίες και εμπόρους
  πυρομαχικών και όπλων που ενορχηστρώνουν τους πολέμους και θησαυρίζουν
  απ’ αυτούς.

  Σήμερα οι Σαουδάραβες αφανίζουν αθώα παιδια και
  αμάχους στην Υεμένη με πυρομαχικά, όπλα και πολεμικά αεροπλάνα που
  αγοράζουν από τη Δύση. Στη Συρία η Ρωσία στηρίζει τον Άσσσαντ και τους
  αντάρτες στηρίζουν οι δυτικές βιομηχανίες.

  Να ψηφισθεί διεθνής νόμος που θα απαγορεύει την παραγωγή όπλων και άλλων μέσων μαζικής καταστροφής.

Σχολιάστε