Βρετανία-Ιαπωνία συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

May-Abe
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Βρετανία και η Ιαπωνία δήλωσαν την Πέμπτη ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας, ενώ σκοπεύουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους στην άμυνα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αντιτρομοκρατία.

Η πρωθυπουργός, Theresa May, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει τις σχέσεις με έναν από τους στενότερους συμμάχους της ενόψει και του Brexit, επισκέπτεται την Ιαπωνία, την ώρα που η τελευταία καλείται να αναταποκριθεί στην αυξανόμενη στρατιωτική απειλή που προέρχεται από τη Βόρειο Κορέα.

“Η απερίσκεπτη δράση της Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή για την Ιαπωνία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με την May. “Η Ιαπωνία και η Βρετανία θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα”, τόνισε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε: “Σε ένα πιο αβέβαιο κόσμο, θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι η Ιαπωνία μπορεί να υπολογίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αξιόπιστο και ομοϊδεάτη συνεργάτη”.

Η May επισκέφθηκε το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Izumo για στρατιωτική ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας, Itsunori Onodera, πριν συμμετάσχει στη συνεδρίαση για την εθνική ασφάλεια.

Επί της ουσίας, η May και ο Abe αναμένεται να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωσή τους σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για συμμετοχή βρετανών στρατιωτών σε στρατιωτικές ασκήσεις σε ιαπωνικό έδαφος και απτής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής επιθέσεων στον κυβερνοχώρο όταν η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να μονοπωλήσει σε ένα βαθμό τις συνομιλίες, έπειτα και από την τελευταία εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου την Τρίτη που πέρασε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, προκαλώντας διεθνή καταδίκη.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη δυνατότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το γραφείο της May. Στην κατεύθυνση αυτή η May ζήτησε από την Κίνα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά την άφιξή της στην Ιαπωνία την Τετάρτη.

Ερωτηθείσα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Βρετανία που επιδιώκουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά μέσω διαλόγου.

“Νομίζουμε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες παραβλέπουν επιλεκτικά το αίτημα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προώθηση του διαλόγου και υπερθεματίζουν επίμονα την άσκηση πίεσης και τις κυρώσεις”, ανέφερε σε καθημερινή ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την ασφάλεια, το ταξίδι της May επικεντρώνεται στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Για τον λόγο αυτό είναι πρόθυμη να πείσει τους επενδυτές ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την καταστήσει λιγότερο ελκυστική ως επιχειρηματικό εταίρο.

 

Πηγές: Reuters, Independent

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε