Έρχεται τέταρτο μνημόνιο!

pap_odo_mnimonio-4
Διαβάστε επίσης

Το να πάει εκτάκτως χθες βράδυ ο Σαμαράς στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα μήνυμα «χωρίς λόγια». Η αισιοδοξία του Δεκεμβρίου του 2012 έχει εξανεμιστεί πλήρως και τη θέση της έχει πάρει ο πανικός.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στο τέλος του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου 10 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν ανείσπρακτα. Στα 20,4 δισ. ευρώ των φυσικών προσώπων έρχονται να προστεθούν και 35,3 δισ. ευρώ που χρωστούν 148.658 επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόντος κρίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα ανείσπρακτα.

Η συμμετοχή του Βρούτση στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δείχνει επίσης πως εκτός από τη μεγάλη απόκλιση στα έσοδα, υπάρχει μείζον ζήτημα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όσο σκαρφαλώνει η ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά, τόσο διευρύνονται τα ελλείμματά τους από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Τα πράγματα δεν πήγαιναν, ούτως ή άλλως καθόλου καλά, ήρθε και το τσουνάμι από την Κύπρο και έδωσε ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα. Οι ζημιές θα είναι μεγάλες και σε αυτό ευθύνεται εν πολλοίς και η επιλεκτική τακτική που ακολούθησαν οι κυπριακές τράπεζες. Οι φήμες οργιάζουν για ρωσικό χρήμα που έφυγε ακόμη και τις μέρες που ήταν κλειστές οι τράπεζες. Δεν έφυγαν όμως οι καταθέσεις του ελληνικού ομίλου Jumbo που ανέρχονται σε 58 εκατ. Ευρώ. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή, τότε τι είναι; Οι φήμες ωστόσο εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ακόμη και τώρα που άνοιξαν οι κυπριακές τράπεζες υπάρχει επιλεκτική αντιμετώπιση. Έτσι, ενώ επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα περιμένουν στην «ουρά» με βάση τα πλαφόν αναλήψεων, άλλοι αποκτούν άμεση πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Προφανώς για την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος δεν νοιάζεται κανείς πλέον.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται , «Fucked Up Beyond All Recognition» που λέει και ο Krugman, τα χρηματοδοτικά κενά για την ελληνική οικονομία όλο και μεγαλώνουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως έρχεται τέταρτο μνημόνιο. Η προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον δεν έχει να κάνει με το να αποτρέψει το αναπόφευκτο αλλά να μεταθέσει όσο το δυνατόν τη σχετική συζήτηση. Ο στόχος λοιπόν είναι να κλείσει όπως όπως η συμφωνία με την τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, να καταβληθεί το υπόλοιπο της δόσης του 12 που είναι στα 2,5 δις , να κάνουμε Πάσχα και μετά… έχει ο Θεός.

Με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο πως τέταρτο μνημόνιο από την ελληνική βουλή με τα σημερινά δεδομένα δεν περνάει και η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Καθοριστικό παράγοντα πάντως θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην Κύπρο. Εικόνες «αργεντινοποίησης» από το νησί θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν οι εικόνες της «αργεντινοποίησης» θα έρχονται από μια Κύπρο που θα είναι στην ευρωζώνη ή από μια Κύπρο που θα έχει βγει από αυτή. Στην πρώτη περίπτωση το πολιτικό πλεονέκτημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δεύτερη, η πλάστιγγα θα γείρει από το φόβο στην επιλογή του τέταρτου μνημονίου.

ΥΓ: Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου να μπλοκάρει ουσιαστικά την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup με προσφυγή στη δικαιοσύνη, δείχνει πως μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο… Μακάριο.

Παλαιότερα άρθρα:

0 απαντήσεις στο “Έρχεται τέταρτο μνημόνιο!”

 1. Η “πειρατεία” που διαπράχθηκε στην Κύπρο με την συνεργασία κύπριων παραγόντων δεν έχει προηγούμενο και δεν εξωραΐζεται από τις όποιες επισφάλιες, διαγραφές χρεών και άλλους σκανδαλώδεις ή μη διαχειριστικούς χειρισμούς.

 2. Μέσα σε 2 βδομάδες κλάπηκαν οι κυπριακές τράπεζες σαν υπόσταση σε συνεργασία με την λλάδα η οποία φάνηκε να τις εξαγοράζει. Ποιος τις εξαγόρασε? η μέχρι πρότινος Χρεοκοπημένη Πειραιώς? Αυτή που έταζε πράσινη ανάπτυξη από τα πράσινα χρόνια του Σάλλα επι Ανδρεα Παπανδρέου? που ξεκόλησε την τότε χρεοκοπημένη Πειραιώς από την Εμπορική που ηταν συγχωνευμενη και την δώρισε στο σύμβουλό του Σαλλα και τον έξανε μαγκα τραπεζίτη? ΚΑι τώρα? Μήπως θα διαπιστώσουμε ότι πίσω από την ήδη χρεοκοπημένη Πειραιώς βρισόταν η Deutche Bank και την ειχε βαλει μπροστά για να μην φανεί ότι τις τράπεζες μας και τησ Κυπρου τις άρπαζε η Γερμανια μια μια? Έτσι πρώτα μάζεψε τα πάντα τσαμπέ μέσα στην πειραιώς για να φαίνεται η πειραιώς και όταν έχουν μαζευτεί όλες εκεί μεσα θα μας πουν πάει η πειραίως χρεοκόπησε θα την πάρει η Deutche Bank…Αλλίως είναι να παίρνουν μία τράπεζα οι Γερμανοι και αλλίως θα φαινόταν αν τις επαίρναν ολες μια μια χωριστά. Με ένα σπάρο όλα τα τριγώνια και δε θα ανοίξει ρουθούνι… Και θα βγουν και σωτήρες κιόλασ που μας έσωσαν από μια χρεοκοπημένη τράπεζα και τα σπίτια μας στα χέρια των Γερμανών. Καθάρματα ΣΑΜΑΡΟ-ΓΙΩΡΓΆΚΗΔΕΣ… Μήπως τελικά τον χρειάζεστε τον κασιδιάρη σας σε καθημερινή βάση? Μήπως να τον ψηφίσω μπας και καθαρίσει για λογαριασμό μας και κάνει αυτό που εμείς δεν μπορούμε? να δέρνουμε ΣαμαροΓιωργακηδες και βδεληρους Βενιζελους?

 3. !. μνημονιο: ΓΑΠ.
  2.μνημονιο: Παπαδημος, κλπ.,
  3.μνημοωιο: Σαμαρας, Βεωιζελος, Κουβελης,
  4.μνημονιο: ???

 4. Η ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ.

  Οσο μεγαλυτερη η λιτοτητα, τοσο μεγαλωνει η υφεση.
  Δεν ηξεραν? Δεν ρωταγαν? Αυτο επιδιωκαν?

  Στελέχη του ΔΝΤ κατηγορούν ευθέως το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε πως η στρατηγική τους για το ελληνικό χρέος όχι μόνο εμπόδισε την ανάκαμψη, αλλά γονάτισε τους φορολογούμενους.
  Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/2013/12/blog-post_4890.html#ixzz2nAdSRi8V

  Ιδου η αποδειξη:

  The horizontal axis shows austerity measures—spending cuts and tax increases—as a share of GDP, as estimated by the International Monetary Fund. The vertical axis shows the actual percentage change in real GDP. As you can see, the countries forced into severe austerity experienced very severe downturns, and the downturns were more or less proportional to the degree of austerity.

  2Like · · St

 5. Η ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ.

  Οσο μεγαλυτερη η λιτοτητα, τοσο μεγαλωνει η υφεση.
  Δεν ηξεραν? Δεν ρωταγαν? Αυτο επιδιωκαν?

  Στελέχη του ΔΝΤ κατηγορούν ευθέως το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε πως η στρατηγική τους για το ελληνικό χρέος όχι μόνο εμπόδισε την ανάκαμψη, αλλά γονάτισε τους φορολογούμενους.
  Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/2013/12/blog-post_4890.html

  Ιδου η αποδειξη:

  The horizontal axis shows austerity measures—spending cuts and tax increases—as a share of GDP, as estimated by the International Monetary Fund. The vertical axis shows the actual percentage change in real GDP. As you can see, the countries forced into severe austerity experienced very severe downturns, and the downturns were more or less proportional to the degree of austerity.

Σχολιάστε