Τάδε έφη Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός οργανωμένα, ήπια και τολμηρά… είδε το μέλλον

karamanlis omilia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Από την ημέρα που έχασε τις εκλογές το 2009, ο Κώστας Καραμανλής, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων σύντομων δημόσιων τοποθετήσεων δεν είχε παρέμβει ολοκληρωμένα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στα πολλά ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί, η απάντηση ήταν σχεδόν μονότονη: «ο πρώην πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί όταν αυτός το κρίνει σκόπιμο».

Η ώρα αυτή έφτασε λοιπόν, στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν μια ομιλία που πραγματικά, στην παρούσα συγκυρία, ήρθε για να κάνει σημαντικές επισημάνσεις. Μια ομιλία – παρέμβαση με ολοκληρωμένο σκεπτικό. Ο Καραμανλής δεν προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την 10χρονη σιωπή του. Άλλωστε έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να διαμορφώνει το δικό του πολιτικό χρόνο. Ήρθε να χτυπήσει μια καμπάνα για τα εθνικά μας θέματα που ήταν πάντα το προνομιακό του πεδίο.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε οργανωμένα, ήπια και τολμηρά τα ζητήματα που προκύπτουν για την Ελλάδα από το περιβάλλον τόσο στη γειτονιά μας όσο και ευρύτερα από τους διεθνείς συσχετισμούς και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και στην Ευρώπη που ασχολείται μόνο με το brexit.

Είπε, με λίγα λόγια ότι στα χρόνια που έρχονται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Και ότι θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία.

Θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει μια ακαδημαϊκή διάλεξη περί εξωτερικής πολιτικής αν ο ομιλητής ήταν κάποιος άλλος και όχι ο συγκεκριμένος, πρώην πρωθυπουργός.

Μίλησε καθαρά και με θάρρος για όλα τα καυτά θέματα που σήμερα αλλά κυρίως στο μέλλον θα απασχολήσουν την Ελλάδα: Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την τουρκική προκλητικότητα, την κατάσταση τα Βαλκάνια, τη συμφωνία των Πρεσπών, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Αυτό που έδειξε ο Καραμανλής είναι ότι μπορεί να έγινε πρωθυπουργός με μια εσωκομματική διαδικασία που την επέβαλε η βαρύτητα του ονόματός του όμως ο ίδιος, ως πρόσωπο, αντιμετωπίζει την πολιτική μέσα από στρατηγικά ζητούμενα.

Στην ομιλία αυτό φαίνεται σε δύο σημεία. Όταν ξεκάθαρα στηλίτευσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να αναφερθεί σε αυτήν- σε σχέση με το βέτο του 2008 στο Βουκουρέστι που δεν αξιοποιήθηκε και πήγε χαμένο. Άρα επισημαίνει με το τρόπο αυτό πως όταν το έθεσε είχε ως στόχο να δημιουργήσει εθνική γραμμή και παρακαταθήκη σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τα Σκόπια αιτιολογημένα, χωρίς φωνές και εθνικιστικές κορώνες.

Και το δεύτερο, επίσης ουσιαστικό αλλά πιο τεχνικό, όταν παραλλήλισε την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπως ακριβώς έγινε και στον Πειραιά που ξεκίνησε στη δική του θητεία και στρατηγικά αρχίζουμε και βλέπουμε τα πλεονεκτήματά του τώρα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στην Ελλάδα παρότι έχουμε μια μακροχρόνια ιστορία που μνημονεύεται παγκοσμίως οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν δεν βλέπουν πέρα… από τη μύτη τους σε βάθος 24 ώρων.

Με αυτή, λοιπόν, την πολιτική προσέγγιση ο Καραμανλής απέδειξε ότι είναι βασικός εκπρόσωπος της λογικής της «αυτοκρατορικής διαχείρισης του χρόνου». Που σημαίνει υλοποιώ σήμερα και βλέπω τα αποτελέσματα ακόμα και πέραν της θητείας μου.

Και φυσικά προκύπτει το ερώτημα. Γιατί τώρα; Άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει δεύτερες σκέψεις όσο πλησιάζει η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο Κώστας Καραμανλής απλώς αποφάσισε ότι πρέπει να μιλάει για να βοηθήσει την Ελλάδα με επισημάνσεις καίριες.

Ότι και από τα δύο κι αν έδωσε την ώθηση στον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια και ολοκληρωμένα μένει να αποδειχθεί. Αυτό το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε προς το παρόν είναι το γεγονός ότι ο Καραμανλής απέδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας πρώην πρωθυπουργός με το δικό του κύρος και την εμβέλεια των απόψεών του.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ο όρος statesman χρησιμοποιείται για έμπειρες, αξιοσέβαστες και καταξιωμένες πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες όταν τοποθετούνται δημόσια τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και με ένα τρόπο -όχι στρατηγικό για τη χώρα- είναι και ο Κώστας Σημίτης. Περισσότερο όμως για να «αμυνθεί» για τα καλώς κείμενα της δικής του διακυβέρνησης.

Σίγουρα, ανεξαρτήτως όλων των άλλων, ο Κώστας Καραμανλής είναι και αυτός ένας statesman.

 Τα βασικά σημεία της ομιλίας του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

 Απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό είπε ότι “έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας”.

Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως “αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική ‘Ανοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας”.

“Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής”, είπε χαρακτηριστικά.

Απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για “απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο” και είπε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Αγκυρας”.

Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως “η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων”.

Δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί

“Με την Τουρκία, οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρω-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικού. Και ακόμα να οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση μας στην περιοχή”, συμπλήρωσε και συνέχισε: “Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του “Όχι”, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου”.

Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας

Απέρριψε συστάσεις και προτροπές προς την Ελλάδα για να τα βρει με την Τουρκία λέγοντας: “Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη.

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας πως οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία.

Διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται και από τη μέχρι στιγμής “διστακτικότητα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος.

“Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες” και ανέφερε ως κραυγαλέο παράδειγμα την διαπιστωμένη αδυναμία της να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι δύσκολο, μεγάλο και επείγον θέμα που θα ενταθεί στο μέλλον και η αντιμετώπιση του με όρους ανθρωπιστικούς, αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης είναι πράγματι επιβεβλημένη, αλλά ανεπαρκής, παρατήρησε.

Μείζον θέμα με άγνωστες προεκτάσεις το προσφυγικό και μεταναστευτικό

Ειδικότερα για την Ελλάδα είπε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις και τι συνέδεσε με το δημογραφικό.

“Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης”, παρατήρησε.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πίστη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και, όπως ήδη φάνηκε, τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

“Συννεφιασμένος’ ο Βαλκανικός περίγυρος 

Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει “σύννεφα” και στον Βαλκανικό περίγυρο και σημείωσε: “Τα Δυτικά Βαλκάνια, 20 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο στην περιοχή, δυστυχώς παραμένουν μία μαύρη τρύπα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ναι μεν δεν υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και απομένουν πολλά να γίνουν. Ιδιαίτερα οι περιπτώσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της Αλβανίας, παρουσιάζουν στασιμότητα ή και πισωγυρίσματα”.

Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών 

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας.

“Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας”, επισήμανε.

Να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως ευρωπαϊκή συμπεριφορά η Βόρεια Μακεδονία

Ως προς τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως οι χώρες που φιλοδοξούν – αργά ή γρήγορα – να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως Ευρωπαϊκή συμπεριφορά, Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

“Η εναρμόνιση με αυτές δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή. Δεν μπορεί να υπόσχεσαι Ευρωπαϊκή συμπεριφορά μόνο υπό το δέλεαρ της ένταξης στην ΕΕ και στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό”.

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Αλβανία 

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την Αλβανία και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. “Χωρίς την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων στο ζήτημα αυτό και χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της πορείας”, υπογράμμισε.

Η Μακεδονία βρίσκεται σε υψίστης σημασίας σταυροδρόμι 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η Μακεδονία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι υψίστης σημασίας γεωπολιτικά, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής. Ενεργειακά, εμπορικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, η θέση της την καθιστά ιδανικό κόμβο, σημείο διέλευσης και πύλη πρόσβασης στην περιοχή. Αυτό όμως προϋποθέτει ριζική αναβάθμιση του συστήματος υποδομών που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ενίσχυση της δυναμικότητας των λιμανιών και αεροδρομίων, τις ενεργειακές διαδρομές. Οι επιλογές που κάνουμε και θα κάνουμε για την αξιοποίηση των τεράστιων αυτών δυνατοτήτων θα αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας για το μέλλον.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Θέση που αξιοποιήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, μετά την ίδρυσή του από τον Κάσσανδρο. Στη διασταύρωση δικτύων μεταφοράς μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχει ήδη μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ως πύλη εισόδου στη Βαλκανική και στην ευρύτερη Νοτιο-Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Το κάναμε στον Πειραιά, μπορεί να γίνει και για τη Θεσσαλονίκη.

Τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης έχουν να παίξουν το δικό τους καίριο ρόλο στην περιοχή. Ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις ανέδειξαν το στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό κομμάτι του στρατηγικού αυτού ρόλου αποτελούν τα ενεργειακά σχέδια για την περιοχή. Δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη η γειτνίαση του λιμανιού με το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και με την όδευση του κάθετου συνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ούτε, φυσικά, τα σχέδια για την κατασκευή πλωτού σταθμού αεριοποίησης και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βαλκανική, μέσω Αλεξανδρούπολης.

Εξέφρασε τη χαρά του που βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση σχεδόν του αγωγού φυσικού αερίου TAP που θα διασχίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ένα έργο που, όπως είπε, “είχαμε δρομολογήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια και χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη υλοποίησης του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, την πρώτη συμφωνία για τον οποίο είχαμε υπογράψει το 2009. Οι δύο αυτοί αγωγοί, μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη τοποθετούν τη Βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής”.

Τόνισε πως η Μακεδονία, όμως, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει επίσης εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φάρο στην περιοχή. “Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το πρώτο ελληνικό δημόσιο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο της χώρας που ιδρύσαμε το 2005, λειτουργούσε μέχρι πρότινος πολύ ικανοποιητικά και με διαρκώς βελτιούμενη απόδοση. Η πρόσφατη συγχώνευσή του με ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας οδηγεί σε μεγάλες δυσλειτουργίες και, το κυριότερο όλων, ακυρώνει την αρχική του αποστολή. Ελπίζω και εύχομαι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη σωστή τροχιά του”, είπε.

Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα απέδειξαν την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 80 χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σημειώνοντας πως από την ίδρυση της έθεσε ως σκοπό της τη συλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, μελέτη και ανάδειξη του ιστορικού, αρχαιολογικού, γλωσσικού, λαογραφικού υλικού που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και σημείωσε: “Η Εταιρεία, με το επιστημονικό της έργο, εκτός των άλλων, κάλυψε, σε μεγάλο βαθμό, το κενό που επί σειρά ετών, δυστυχώς, άφηνε η Πολιτεία σ΄ αυτήν την κρίσιμη εθνική υπόθεση”.

Έκανε αναφορά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως “με την προσωπική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από το 1974 και μετά, αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο στον ιστορικό όσο και κυρίως στον αρχαιολογικό τομέα. Με κορυφαία βεβαίως όλων την αμέριστη στήριξη των ανασκαφών του αείμνηστου καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα” και υπογράμμισε: “Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, με ακλόνητα, επιστημονικά θεμελιωμένα επιχειρήματα η πρώτη και αδιάψευστα τεκμήρια η δεύτερη, απέδειξαν την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας”.

Παλαιότερα άρθρα:

35 απαντήσεις στο “Τάδε έφη Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός οργανωμένα, ήπια και τολμηρά… είδε το μέλλον”

 1. I discovered your blog website on google and verify a couple of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to reading more from you in a while!?

 2. I simply want to tell you that I am just beginner to blogging and certainly enjoyed you’re web-site. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely have wonderful well written articles. With thanks for sharing with us your website page.

 3. I am typically to running a blog and i really recognize your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and preserve checking for brand spanking new information.

 4. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this site and give it a look regularly.

 5. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this article to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 6. There are some interesting time limits in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 7. Together with the whole thing that seems to be building throughout this particular area, all your points of view are rather stimulating. However, I beg your pardon, but I can not subscribe to your whole plan, all be it exciting none the less. It seems to me that your commentary are not completely validated and in simple fact you are your self not thoroughly convinced of your argument. In any case I did enjoy reading through it.

 8. I just want to advise you that I am new to wordpress blogging and thoroughly enjoyed your post. Most likely I am prone to remember your blog post . You really have memorable article blog posts. Be Grateful For it for telling with us your main domain information

 9. I have to express my appreciation to you just for bailing me out of this condition. As a result of exploring throughout the world-wide-web and obtaining methods that were not productive, I believed my entire life was done. Living minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out through your good guideline is a serious case, as well as ones which could have in a wrong way affected my career if I had not discovered the blog. Your personal understanding and kindness in maneuvering the whole lot was priceless. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a step like this. I can also now look forward to my future. Thank you so much for this expert and sensible guide. I won’t hesitate to endorse your blog post to any individual who will need guide about this subject.

 10. I have to express some thanks to you just for rescuing me from this incident. Right after looking through the world wide web and getting principles which were not pleasant, I thought my entire life was well over. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have sorted out by way of this short article is a crucial case, and ones that would have badly damaged my career if I had not discovered your blog. Your capability and kindness in handling the whole lot was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. It’s possible to now relish my future. Thanks very much for this high quality and results-oriented help. I won’t hesitate to refer your web site to anyone who should receive assistance about this issue.

 11. I just wanted to post a quick note so as to appreciate you for some of the nice recommendations you are showing on this website. My incredibly long internet search has finally been paid with professional facts and strategies to share with my guests. I would state that that many of us readers actually are very much lucky to live in a wonderful site with very many marvellous people with very helpful concepts. I feel rather blessed to have seen your entire web page and look forward to tons of more exciting minutes reading here. Thank you again for everything.

 12. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 13. I want to voice my gratitude for your kind-heartedness in support of men and women who have the need for help on this one concept. Your personal commitment to getting the message all through became wonderfully valuable and has really enabled regular people just like me to get to their targets. Your amazing interesting publication denotes so much to me and substantially more to my mates. Best wishes; from each one of us.

 14. I’m just writing to make you know what a terrific discovery my girl experienced browsing your web page. She discovered plenty of issues, which included what it is like to possess an awesome coaching mood to get other people clearly learn certain extremely tough topics. You actually surpassed my expected results. Thanks for churning out such informative, trustworthy, explanatory and even cool tips on that topic to Ethel.

 15. I’m just commenting to let you understand what a wonderful encounter my friend’s child developed visiting the blog. She mastered several details, most notably what it’s like to have an ideal helping heart to get most people just master a variety of specialized things. You truly exceeded people’s expected results. Thank you for producing those practical, trusted, edifying and fun guidance on your topic to Jane.

 16. Thank you for each of your effort on this blog. Gloria really loves managing research and it’s easy to understand why. We all learn all relating to the compelling means you give practical steps through this web blog and encourage response from others on this area so my simple princess is certainly studying a whole lot. Have fun with the rest of the new year. You have been performing a really good job.

 17. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily memorable chance to check tips from this site. It’s always very beneficial and as well , stuffed with a good time for me and my office mates to search the blog at the least three times in a week to see the fresh issues you have got. Not to mention, we’re at all times happy with the dazzling opinions you serve. Certain 1 tips in this post are particularly the most beneficial I have had.

 18. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally spectacular possiblity to read from this web site. It’s usually so cool plus full of a good time for me personally and my office colleagues to visit your website more than three times every week to find out the new secrets you have got. And lastly, I am also always happy concerning the terrific concepts served by you. Selected two ideas in this posting are honestly the most effective I’ve had.

 19. Thanks for the recommendations you have contributed here. Something important I would like to express is that personal computer memory demands generally increase along with other advancements in the technology. For instance, when new generations of cpus are brought to the market, there is usually a similar increase in the dimensions preferences of both the pc memory as well as hard drive room. This is because the software operated by way of these processor chips will inevitably increase in power to make use of the new technology.

 20. I am just writing to make you know of the fabulous encounter my wife’s girl encountered checking your webblog. She realized some pieces, most notably how it is like to possess a wonderful coaching mindset to have many others clearly know various complex topics. You truly surpassed visitors’ expectations. Many thanks for distributing such precious, trustworthy, informative as well as unique thoughts on this topic to Jane.

Σχολιάστε